Habony- és Rogán-közeli üzletemberrel háborúznak egy belvárosi ház lakói

Budapest
2015 január 20., 08:51

Karalyos József a belváros szívében, az Október 6. utca 5.-ben kibérelte az önkormányzat egyik helyiségét, a műemléképület földszinti, 295 négyzetméteres üzlethelyiségét, hogy ott éttermet nyisson. Az ingatlan korábban az SZDSZ irodája volt. A lakók, mivel csak bérlők, tehetetlenül nézik, hogy a vállalkozó átalakítja a házat. A konfliktusban az önkormányzat Karalyoséknak kedvez, többek között úgy, hogy három hónapra a közös költség+Áfára csökkentette a bérleti díjat.

Kicsoda Karalyos József?

  • Ahogy a Városszíve blog kinyomozta, Karalyos cége, az Impress Régió Kft. az V. kerületi önkormányzattól bérelte a Kossuth téri Parlament Cafét és házasságkötőt.
  • Ők adják ki az V. kerületi Mai Belváros újságot, ami az önkormányzattól 2006 és 2013 között 398 millió forintot kapott.
  • A magára a független jelzőt használó, közös pénzzel megtömött kerületi lap valójában egy propagandaújság, ami nyíltan népszerűsítette Rogán Antalt és családját, amíg ő irányította kerületet.
  • A Mai Belváros kiadója egy Aranykéz utcai lakásban van. Ez a lakás Habony Árpád állandó lakcíme.
  • Gyermekének anyja, Szabó Adrienn a Mai Belváros szerkesztője, és a helyi tévé, a City TV Kft. ügyvezetője.

 

maibelvaros

Örüljön, hogy itt lakhat!

Csütörtök reggel az Október 6. utca 5. egyik lakója, Gallai Márta várakozott a belváros önkormányzati hivatal előtt. Két hónapja próbál beszélni a polgármesterrel, aki nem ér rá.  De tulajdonképpen már bárkivel hajlandó beszélni, aki meghallgatja  a problémáját. Ugyanis Karalyos József új éttermének szellőzőjét pont az ő bejárati ajtaja mellé fúrták fel, a konyhát pedig a lakása alá építette be. A házban 31 éve lakó nővel nem egyeztetett senki. Attól fél, hogy a konyha hangos lesz és büdös. A szellőző pedig zajos és csúnya.

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A ház lakói, hiába járnak a polgármester nyakára. Nem szólhatnak bele, hogy mi történik a házban, hiszen ez egy önkormányzati tulajdon, ők csak bérlők. És ugyan az ötödik kerületben az utóbbi években már körülbelül 2000 ingatlant adott el az önkormányzat, az Október 6. utca 5. lakói hiába szeretnék, bürokratikus akadályok miatt eddig nem sikerült megvásárolni bérelt ingatlanjaikat. Az önkormányzatnál panaszkodó Gallai Mártának annyit mondtak, örüljön, hogy itt lakhat.

Vegye tudomásul, ez akkor is elkészül!

photo_camera Fotó: Botos Tamás

A lakók az ellenállást választották. Ahhoz, hogy Karalyosék fel tudják szerelni a szellőzőt, be kellett volna jutniuk a gangra. A gangot viszont rács védi. A lakók elhatározták, hogy nem engedik be a függőfolyosóra a kivitelezőket. Válaszul a szerelők alulról egy ablak rácsát kifűrészelve, felülről pedig ipari alpinistákkal végül felszerelték a szellőző csöveit. Nem végeztek szép munkát.

oktober6

Gallai Márta kérte a vállalkozó építési engedélyét. A kivitelező azt állította, hogy van engedélye a műemlékház átalakítására, de megmutatni nem tudta. A lakók kihívták a rendőröket. Rendőrök engedély hiányában leállították az építkezést. Másnapra lett engedély. A szellőző elkészült, az étterem hamarosan kinyithat. Kérdéseinkre a vállalkozó egyelőre nem reagált.

photo_camera Fotó: Botos Tamás