A pécsi rendőrség újraértelmezte és ellehetetlenítette a március 15-i tüntetéseket

POLITIKA
2015 január 21., 11:17
comments 155

Az Orbán-kormány elleni tüntetést tartana Pécs főterén a Pécsnek Hangja Van elnevezésű csoport március 15-én. Ha a rendőrségen múlik, akkor viszont nem fog. Mert az önkormányzat fesztiválszervező cége egész napra lefoglalta a főteret. De nemcsak a főteret, hanem a belváros szinte valamennyi olyan pontját, ahol maroknyinál több ember össze tud gyűlni.

A tüntetést Juhász Péter (pécsi, nem a belvárosi) jelentette be január 14-én. De a tudomásulvétel helyett behívatták a rendőrségre, hogy vonja vissza a bejelentést.  A Pécsi Stop idézi az aktivista levelét. Eszerint a rendőrség mindezt azzal indokolta, hogy a Széchenyi térre aznap reggel 9-től este 22 óráig az önkormányzati tulajdonú Pécsi Fesztiválszervező Nonprofit Kft. kapott engedélyt megemlékezés tartására, így ott a demonstráció lebonyolítása semmiképp sem lehetséges. (A civilek négytől tartanák a tüntetést.) 

Az indoklás így szól:

reggeltől késő estig "vélelmezetten az érdeklődő tömeg folyamatosan érkezik és távozik a Széchenyi térről" és hogy emiatt "a bejelentett rendezvény tárgyi időszakban történő megtartása olyan, a március 15-i nemzeti ünnepre megemlékezni kívánó tömeg jogát és jogos érdekét sértő jelleget ölthet a tilalmazott időszakban, amely alapján a rendezvény adott időszakra vonatkozó megtartásának megtiltása válik szükségessé".

Juhász a levelében azt is írja, hogy a Széchenyi tér jó ideje a kormány intézkedéseit bíráló megmozdulások helyszíne, március 15-e pedig másfél évszázada hagyományosan az ellenzéki tüntetések kiemelt időpontja.

"Amellett, hogy a rendezvényünknek a Széchenyi téren való aznapi megtartását a rendőrkapitányság munkatársa kategorikusan elutasította, emlékezetem szerint más közeli helyszínt (mint a határozatban említett Szent István teret) nem ajánlott fel" - olvasható Juhász bejegyzésben.

A hvg is azt írja, hogy a rendőrség határozata szerint a civileknek máshol sincs sok keresnivalójuk a belvárosban, hiszen lényegében mindenhol a város által szervezett megemlékezések lesznek egész nap.

A civilek bírósághoz fordulnak, de a jelenlegi helyzet szerint amennyiben mégis megtartanák a tüntetést, a rendőrség feloszlatja azt.

A végére egy érdekes, mára már történelmi idézet, Sarlós Istvántól, MSZMP PB-tagtól, az akkori országgyűlés elnökétől 1988. március 15-e után:

"Szeretnék végre megveretni magukat, hogy demonstrálhassák azt, hogy diktatúra tombol Magyarországon. Én erre meg azt mondom, hogy tisztelt fiatal demokraták, a párt költségvetéséből fizessenek meg egy magán őrző-védő céget, veressék meg jól magukat, ne a közpénzzel szórakozzanak!"

photo_camera 1988. március 15.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.