Már balatoni kikötője is van Orbán vejének és üzlettársainak

gazdaság
2015 január 21., 07:21
comments 230

Tiborcz István (Orbán Ráhel férje) és üzlettársai érdekeltségébe került a keszthelyi kikötőt üzemeltető cég és több kikötői ingatlan is - írja az átlátszó.hu.

A kikötő korábban a Balatoni Hajózási Zrt-é volt, de meg akart szabadulni tőle. Keszthely városa 2012 januárjában bérleti és opciós szerződést kötött rá. A megállapodás értelmében 2014 végéig volt vételi jogosultsága a kikötő felépítményeire és ingóságaira. Végül nem a városé, hanem a Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-é lett a kikötő. Erről december 23-án tett ki közleményt az önkormányzat.

A közleményből nem derült ki, de az átlátszó utánanézett, hogy kik állnak az új tulajdonos mögött. A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. tavaly júniusban, 3 millió forint törzstőkével alakult, és két hónappal az üzlet megkötése előtt Tiborcz István egyik cége, a Green Investments Kft., és további öt vállalkozás tulajdonába került.

Az új tulajdonosok 7 millióért vették meg a kikötőt üzemeltető céget, ezen felül vállalták azt is, hogy 22,8 millió forint értékben törlesztik "az önkormányzati tulajdonú cég elmúlt három évben felmerült minden költségét, melyet a város a bérleti és működtetési költségek fedezetéül szolgáló tagi kölcsönként nyújtott az önkormányzati cégnek".  És a céget további 330 millió forint értékben feltőkésítik annak érdekében, hogy a kikötőhöz tartozó ingatlanokat is megszerezhessék a Balatoni Hajózási Zrt-től az opciós lehetőség szerint.

Ingóságok, ingatlanok és egyéb szerzemények, amik a kikötőhöz jártak

  • egy 221 négyzetméteres fürdőház
  • egy 192 négyzetméteres recepció
  • egy 102 négyzetméteres Snack bár
  • a vitorláskikötő építéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó valamennyi vízjogi engedély
  • kishajók fogadására alkalmas közforgalmú kikötő használatbavételi és üzemben tartási engedélye
  • és ezen engedélyek alapján 200 darab kishajó és 20 darab csónak álláshelyre vonatkozó vitorláskikötői férőhely kikötési joga

Az átlátszó írja azt is, hogy nem ez volt az egyetlen üzlet, amit Keszthely kötött Tiborczhoz köthető céggel. Tiborz egy másik cége, az Elios Innovatív Zrt. (az, amelyik csak Tiborcz szerint nem nyert a kormányváltással, hiszen más magyarázata is lehet, hogy a 2009-es 8,4 milliós árbevétel 2011-re hárommilliárd fölé kúszott) ugyanis Keszthelyen is megnyerte a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó tendert. A polgármester szerint az Elios Innovatív Zrt. bruttó 404 millió forintért vállalta a munkát a 2014 júniusban kötött szerződés szerint. A város a megbízási díj jelentős részét az Európai Uniós KEOP programból finanszírozta, a pályázat előkészítését pedig itt is Tiborcz régi üzlettársának, Hamar Endrének az érdekeltsége, a Sistrade Kft. végezte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.