Egészen súlyos pénzcunamit zúdítanak Európára

gazdaság
2015 január 22., 13:38
comments 95

Feszült figyelemmel várta ma az egész globális piac Mario Draghi EKB-elnök sajtótájékoztatóját, ahol a várakozásoknak megfelelően bejelentették az európai kötvényvásárlási programot (hogy ez micsoda és miért fontos, itt írtunk róla bővebben). De még mennyire, hogy bejelentették: a vártnál is többet, 

60 milliárd eurónyi kötvényt vesznek havonta, és 2016 szeptemberéig le sem állnak vele.

Az összesen legalább 1260 milliárd euró (ha már a januárt is beleszámoljuk) a program indulásától, márciustól számolva 1100 milliárd euró, mintegy 11 éves magyar GDP, szóval nem lesz kicsi az európai QE – ráadásul addig nem is fogják abbahagyni, amíg nem emelkedik kitartóan az infláció. Ez valamivel több is annál, mint amit előzetesen kiszivárogtattak, és az időtáv is hosszabb. Állami és nem állami kötvényeket vesznek, de vállalati kötvényeket nem (csak ingatlan- vagy eszközfedezetű kötvényeket).

A cél az, hogy teljesüljön az inflációs cél (ami, szemben a mostani enyhén negatív inflációjával, kicsivel 2 százalék alatti), viszont ha úgy látják, hogy torzulnak a piaci árak, akkor abbahagyják. A program neve: expanded asset purchase program, azaz EAPP.

A kötvényvásárlások kockázatának csak egy részét – legfeljebb 20 százalékát – fogják megosztani egymással az EKB részeit adó jegybankok. Nem vesznek meg többet egyik kötvény adott lejáratának 25 százalékánál. Mindenféle lejáratú kötvényeket fognak venni, 2 és 30 év között. Bizonyos kritériumoknak viszont meg kell felelniük a kötvényeknek, mondta Draghi, amikor arról kérdezték, hogy görög adósságokat vesznek-e majd.

Akit részletesen érdekel, itt elolvashatja az egész kommünikét, itt pedig azt, ahol magáról a kötvényprogramról beszélnek.

Az euró és a kötvényhozamok szakadnak

Mindenesetre úgy tűnik, sikerült meglepni a piacot a program méretével és lejáratával. Az euró elég nagyot zuhant a bejelentés után:

Németek leszerelve

Az újságírók alig kezdték el feltenni kérdéseiket, amikor az egyik német kormánypárt, a CSU máris kiadta az EKB-t elítélő nyilatkozatát (sőt, Angela Merkel már korábban, az EKB-s sajtótájékoztatóra rászervezve beszélt az új európai kötvényprogrammal kapcsolatos kétségeiről). Draghi viszont annyit üzent a németeknek, hogy  "annyira nagy volt a többség a kormányzótanácsban, hogy most rögtön be kell indítani a kötvényvásárlásokat, hogy szavaznunk sem kellett". Azt is megüzente Berlinbe, hogy ez nem "monetáris finanszírozás" (azaz pénznyomtatással fedezett költekezés), bár ezt nem indokolta meg részletesebben.

Draghi elég pesszimistán beszélt az eurózónát fenyegető gyenge infláció veszélyéről, amit olajárak utóbbi hónapokban tapasztalt összeomlása csak tovább súlyosbított. Hiába vágják a kamatokat nullára, ha az infláció is folyamatosan csökken. A deflációs veszély ezért egy monetáris szigorítással ér fel, mivel emeli a reálkamatlábakat.

giphy (21)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.