EBESZ: A szakadárok területéről lőtték Mariupolt

háború
2015 január 25., 07:20
comments 427
photo_camera A mariupoli támadás után. AFP PHOTO/ STRINGER

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megerősítette, hogy a Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött területről lőtték ki azokat a rakétákat, amelyek mintegy 30 ember életét oltották ki szombaton a délkelet-ukrajnai Mariupolban. Az EBESZ megfigyelői a takéták becsapódásának helyén végzett vizsgálatokat.

A jelentés szerint a Grad típusú rakétákat északkeleti irányból, Oktjabr település környékéről lőtték ki. Az Uragan-rakétákat pedig keleti irányból lőtték ki, Zaicsenko település környékéről, 15 kilométeres távolságból.

Mindkét település a donyecki szakadár fegyveresek ellenőrzése alatt áll.

Az UNIAN legfrissebb jelentésében az áll, hogy a támadásban 29 civil halt meg, 93 embert sebesülésekkel szállítottak kórházba. Jurij Hotlubej polgármester a 112 Ukrajina tévének nyilatkozva azt mondta, hogy 67 többemeletes épületet, 14 családi házat, négy iskolát és három óvodát ért támadás.

Joe Biden amerikai alelnök telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel, és azt ígérte, az Egyesült Államok megpróbálja elérni, hogy a nemzetközi közösség még nagyobb nyomást gyakoroljon Oroszországra a délkelet-ukrajnai hadműveletek fokozódása miatt.

Mariupol stratégiai jelentőségét az adja, hogy elfoglalásával Oroszország előtt megnyílna az út ahhoz, hogy szárazföldi összeköttetést teremtsen a tavaly márciusban Ukrajnától elszakított Krím félszigettel, amelynek ellátása igen nehézkes a Fekete- és az Azovi-tengert összekötő Kercsi-szoroson keresztül.

Közben az ENSZ főtitkára is elítélte a támadást

Úgy tűnik, a rakéták válogatás nélkül zúdultak a civilek lakta környékre, ami a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti - hangsúlyozta New Yorkban szombaton nyilvánosságra hozott közleményében Ban Ki Mun.

A világszervezet vezetője bírálta, hogy

a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok egyoldalúan felmondták a tűzszünetet.

Ban Ki Mun szerint ez a konfliktus rendezését célzó minszki megállapodást megszegése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.