Hat éves patthelyzetet oldott fel Obama és Modi

külföld
2015 január 25., 15:05
comments 18
photo_camera Obama és Modi a sajtótájékoztatójukon. AFP PHOTO / SAUL LOEB

Barack Obama amerikai elnök Narendra Modi indiai miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után jelentette be, hogy áttörés történt a vitás kérdések rendezésében. A két ország az egyezmény aláírása után hat évvel megvalósítja a megállapodást az indiai törvényekkel és nemzetközi jogi kötelezettségekkel összhangban.

A két ország 2008-ban kötött megállapodást a nukleáris energia békés célú hasznosításáról, de a különféle nézeteltérések miatt az egyezmény alkalmazása mindeddig váratott magára.

  • Újdelhi azt kifogásolta, hogy az Egyesült Államok ragaszkodott az Indiának eladott nukleáris fűtőanyag nyomon követéséhez,
  • az amerikai cégek azért tartózkodtak eddig az indiai befektetésektől, mert a dél-ázsiai ország törvényei szerint egy atomerőmű-baleset esetén súlyos felelősség terhelte volna a gyártókat.

Azt a két vezető nem közölte, hogy pontosan milyen megoldást találtak a nézeteltérésekre, de azt elmondták, hogy ennek életbe lépéséhez nem lesz szükség további törvényhozási aktusra egyik országban sem.

India a közeljövőben rengeteg atomerőművet tervez építeni, mivel a világ második legnépesebb országa súlyos energiahiánytól szenved.

Decemberben Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása során arról állapodott meg Moszkva és Újdelhi, hogy orosz cégek a jövőben mintegy 20 atomreaktort építenek majd az országban. Ez az üzlet is hatással lehetett a mostani megállapodásra, mivel az amerikai cégek már hosszú ideje szeretnék kiaknázni az indiai piac rejtette lehetőségeket. Különösen, ha az Oroszország elleni szankciók miatt a Roszatomnak esetleg el kell állnia az építkezésektől.

Beszámolók szerint Modi és Obama találkozója általában véve is jó hangulatban telt, és erről számolt be a két politikus is.

„Barack és én szoros kapcsolatot, barátságot alakítottunk ki. Nevetünk és viccelődünk telefonbeszélgetéseink alatt is. Azzal, hogy Barack és én közelebb kerültünk egymáshoz, Washington és Újdelhi is közelebb került egymáshoz”

- mondta az indiai kormányfő.

Ugyanakkor Obama vasárnap úgy fogalmazott, hogy Modi tavalyi "megválasztása és az amerikai-indiai kapcsolatok melletti erős személyes elkötelezettsége lehetőséget teremt" a kereskedelem, a biztonságpolitika és klímaváltozás terén való további együttműködésre.

Barack Obama hétfőn az indiai köztársaság napi ünnepségek díszvendége lesz, és ő lesz az első amerikai elnök, aki részt vesz az ország demokratikus alkotmányának elfogadásáról megemlékező nemzeti ünnepen. Obama az első amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt kétszer is ellátogatott Indiába. (via MTI és USA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.