A világ 13. legjobb szakácsa magyar

gasztronómia
2015 január 28., 18:20
comments 181

Molnár Gábor a 24-es mezőnyben a 13. helyen végzett a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or lyoni döntőjében. Két évvel ezelőtt ugyanezen a versenyen Széll Tamás a tizedik lett.

Molnár egyébként a müncheni Geisel’s Vinothek szakácsa (junior sous chef-je), korábban 2010-ig a pécsi Enoteca Corso étterem főszakácsa volt. Csapata Vomberg Frigyes coachból és a korábban a budapesti Lacikonyhában dolgozó Pohner Ádám comis-ból állt.

photo_camera Molnár Gábor a lyoni döntőben. Fotó: Bakcsy Árpád
photo_camera © Hamu és Gyémánt

Úgy tűnik a világ legjobb szakácsai továbbra is a skandinávok. Az első helyen a norvégok, a másodikon az amerikai, a harmadikon pedig a svéd csapat végzett. A hal-különdíj a japánoké, húsban a finnek voltak a legjobbak. A legjobb plakátnak járó díjat viszont 2013 után ismét a magyar pályamű nyerte ezzel az alkotással: A következő, 2017-ben megrendezett Bocuse d'Or döntőjének európai selejtezőjét viszont 2016-ban Budapesten rendezik.

A versenyen ott voltak Orbán Ráhel, Tiborcz István vállalkozó, Schmitt Pál hamisító és Századvég-Bobrovniczky Alexandra budapesti főpolgármester-helyettes is.

A magyar menü

Halétel

photo_camera Fotó: Bakcsy Árpád
  • Pisztrángfilé fűszeres zöldségjuliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

Húsétel

photo_camera Fotó: Bakcsy Árpád
  • Gyöngytyúkmell ívek
  • Paprikás gyöngytyúkmell csíkok
  • Combsonkaszelet póréhagymával és siitakehamuval 
  • Panco-gyöngytyúkbőr és koriander morzsa

Köret

  • Pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval”, fűszersaláta és gulyás jus
  • Mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt, korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répa póréhamuval
  • Grenaille burgonyakavics fekete olívatapenáddal töltve Tojás sült csirke majonézzel töltve
  • Zöld sabayon és gyöngytyúk jus 
  • Gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökér „hattyú” tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.