A bíróság szerint törvénytelen volt az Ökotárs elleni házkutatás

2015 január 29., csütörtök 11:43
149

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója küldött el nekünk egy közleményt arról, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság január 23-án kelt határozatában helyt adott panaszuknak, amit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai által szeptember 8-án, az Ökotárs székhelyén végrehajtott házkutatás miatt tettek.

A bíróság megállapította, hogy a házkutatás és lefoglalás elrendelése törvénysértő volt, hiszen bűncselekmény gyanúja nem volt megállapítható. 

A közleményben azt írják, hogy

Szemben a kormányzati vádakkal, a Bíróság megállapítja, hogy a házkutatás idején hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt nyomozás pedig nem volt folyamatban. A Bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye. Az Ökotárs üdvözli a Bíróság döntését, ugyanakkor aggasztónak tartja azt a jelenséget, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre Magyarországon. A jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg. Elvárjuk a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.

A döntés nyomán Móra elmondta, hogy újfent kérni fogják a lefoglalt íratok visszaadását. Ezzel próbálkoztak már korábban is, de akkor nem jártak sikerrel. A törvénytelen rendőrségi akció miatt felmerülhet egy esetleges kártérítési per indítása is, de az Ökotárs igazgatója elmondta, hogy még nagyon friss a döntés, ők is csak az imént kapták meg a bíróság levelét, ezért ezzel kapcsolatban még nem született döntés.

Az Ökotárs Alapítvány annak a konzorciumnak a vezetője, amely a norvég civil támogatási pénzek sorsáról dönt. Ellenük tavaly április óta folytat harcot a kormányzat Lázár János vezetésével, a NAV, a Kehi, a rendőrség és a kormánypárti sajtó segítségével. A kapcsolódó cikkeinket itt lehet megtalálni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt