A férfivá válás utolsó állomása: a láncfűrész

cukiság
2015 január 29., 16:56
comments 138

A férfivá érés fázisai a tudomány jelenlegi állása szerint:

  • Duplo
  • Duplo villanyvasút
  • Lego
  • Lego Halálcsillag
  • Minecraft
  • TF2 
  • CS:GO
  • Porsche 911 GT3
  • Láncfűrész

Természetesen egyáltalán nem mindegy, milyen láncfűrész. Az elmúlt negyven év jelentős filmművészeti alkotásai szerencsére kitűnő fogódzót nyújtanak a tökéletes modell kiválasztásához. Aki idáig eljutott, mostanra biztosan kitalálta, hogy a Texas Chainsaw Massacre című sorozatról, mit sorozatról, franchise-ról van szó, amelynek első része 1974-ben jelent meg, a feledhetetlen Gunnar Hansennel a főszerepben. Magyar hangja, az nincs, Leatherface (Bőrpofa) a filmben ugyanis egyszer sem nem szólal meg.

Megszólal helyette a láncfűrész, az igazi főszereplő! A Texas Chainsaw Massacre feltétlen érdeme, hogy a sorozat nyomán a láncfűrész hétköznapi, lenézett használati tárgyból (borotva, fűnyíró, hólapát) kultikus eszközzé nőtte ki magát, értékes gyűjteményekben kapott helyet, komplett rajongói klubok alakultak köré. Ennek ellenére mégis sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. A filmek stáblistáiban egy szóval sem említik, kreditet ritkán kap, és ami még szomorúbb, nem is olyan egyszerű kideríteni, hogy a sorozat melyik részében melyik cég melyik láncfűrészmodellje játszotta a főszerepet.

Ezt a súlyos hiányosságot igyekszünk most pótolni.

The Texas Chainsaw Massacre (1974): Poulan 245a

poulan245a1

A Texas Chainsaw Massacre első részében egyesek a Poulan 306a modelljét vélik felfedezni, más szakértők és filmtörténeti adatok szerint a Poulan 245a játssza a főszerepet. (A Poulan igazi déli, louisianai cég volt, amíg az 1970-as években meg nem vette az Electrolux, amihez a Husqvarna is tartozott.) Az utóbbi elméletet erősíti, hogy a 71 köbcentis 245a-t a Chain Saw Collectors Corner adatai szerint 1971-ben kezdték gyártani, de sajnos 1981-ben megszüntették a gyártást. Néha felbukkan használtan, két éve egy tökéletes állapotban lévő darabért 300 dollárt kértek az arboristsite.com erdészszájton. Aki annyiért megvette, mindenképp jól járt vele!

Tekintsük meg működés közben:

The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986): Poulan 4200

poulan4200

Senki ne higgyen azoknak, akik szerint az 1986-os Texas Chainsaw Massacre 2-ben a Poulan 4300 szerepel. A 4300 vagy véletlen elírás, vagy, ami talán még ennél is rosszabb, szándékos félrevezetés. Gyanítható, hogy Poulan 4300-as soha nem is létezett. A svéd láncfűrészgyűjtők oldalán egyértelműen a Poulan 4200-ként azonosítják a főszereplőt, ami feltehetően szinte azonos vagy teljesen megegyezik a Craftsman Pro 4.2-vel. Ebben a részben további szerephez jut még a nagymama láncfűrésze, egy Poulan 361, és egy Dolmar is, de a pontos modellt nem tudni.

Tekintsünk meg a Poulan 4200-ről egy hangulatos bemutatót:

Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III (1990): Stihl 066 Magnum

stihl_066magnum1

A Stihl akkora név, hogy magyarul a láncfűrészt sokan stílfűrésznek is nevezik. A Texas Chainsaw Massacre harmadik részében a Stihl, a múlt század elején alapított német láncfűrészgyár ikonikus modellje, a 066 Magnum játssza a főszerepet. Külön érdekesség, hogy a filmben a Magnumot 36 hüvelykes (csaknem egyméteres!) láncvezetővel szerelték fel, nyilván a drámai hatás kedvéért. 91,6 köbcentis benzinmotorjával (az elektromos láncfűrész gyerekeknek való), 6,8 lóerejével a 066 máig csúcsláncfűrésznek számít, a jó állapotú használt darabokért 900 dollárt is elkérnek.

Tekintsük meg, hogy bánik el egy 1,2 méter átmérőjű tölgyfával:

Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1994): McCulloch 700

mcculloh_promac700

Az 1994-es The Next Generation, a sorozat 4. része Európából újra az USA-ba vitte a láncfűrész-szereplőválogatást, és a választás a a Wisconsin állambeli McCulloch 700-as modelljére esett, talán nem véletlenül. A McCulloch 1948-ban készítette első láncfűrészét, és a hetvenes évekre, amikor a Pro Mac 700-ast gyártani kezdte, rengeteg tapasztalatot halmozott fel a láncfűrészgyártásban. Igaz, ez a modell csak 70,5 köbcentis volt, és teljesítményben is alulmaradt a az előző rész sztárjával, a Stihllel szemben. Ha valahol felbukkan egy használt darab, 150 dollárért már hozzá lehet jutni.

Tekintsünk meg egy jó állapotú vintage modellt működés közben:

The Texas Chainsaw Massacre (2003); The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006): Husqvarna 359

husqvarna359

A Poulant bekebelező svéd Husqvarna 359-es modellje a filmtörténet leghíresebb láncfűrésze, ugyanis két egymást követő Texas Chainsaw-filmben is szerepel, ráadásul producerként mindkét filmet Michael Bay jegyzi, talán épp ő ragaszkodott a kontinuitáshoz. A 359-es robusztus, középkategóriás láncfűrész, 59 köbcentijéből 2,9 kW-os (3,9 lóerős) teljesítményt sikerült kisajtolni. A modellt mindmáig gyártják, újonnan 200 000 forintba kerül, de egy használt, megkímélt példányra már feleannyiért is szert tehetünk.

Tekintsük meg, mire képes éles helyzetben a Husqvarna 359:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.