Kivégezték Kendzsi Gotót is az iszlamisták

külföld
2015 január 31., 21:31
comments 376

Kendzsi

Az ISIS közzétett egy "Üzenet a japán kormánynak" című videót, amelyikben egy angol akcentussal beszélő férfi Abe Sindzsó japán miniszterelnököt teszi felelőssé honfitársa haláláért. A felvétel ugyanazokon a weboldalakon jelent meg, ahol korábban James Foley, Steven Sotloff, Alan Henning és David Haines újságírók kivégzése is.

A 47 éves Kendzsi Gotó világszerte elismert haditudósító volt, aki 1996-ban alapította az Independent Press ügynökségét. Egyebek mellett dolgozott Csecsenföldön, Albániában, Koszovóban, Sierra Leone-ben, Libériában, Afganisztánban, Irakban és Szíriában. Három gyermek édesapja volt.

Henry Tricks, az Economist korábbi japán tudosítója személyes hangvételű blogposztban írt barátjáról pár napja, amikor még reménykedett, hogy Kendzsi Gotó talán kiszabadul.

„Ő máshogy mutatja be a háborút. Ahelyett, hogy arra fókuszálna, hogy ki nyer vagy veszít, ő az egyszerű emberek történetét meséli el. Különösen a gyerekekét, akik rá vannak kényszerítve ezekre a szörnyűségekre. Amikor megkérdeztem, hogyan jut el a veszélyes helyekre, ahonnan tudósít, csak annyit mondott, hogy követi, ahogy a helyiek élnek.”

Nem ez volt Kendzsi Gotó egyetlen rizikós helyzete, „Libériában látta, ahogy holttestek százait tolják bele úszómedence méretű tömegsírokba. Irakban egy katona fegyvert szegezett a halántékához.”

A még mindig az ISIS fogságában szenvedő jordániai pilótáról továbbra sincsenek hírek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.