Úgy tűnik, hogy nem megy már gáz Magyarországról Ukrajnába

gazdaság
2015 február 02., 16:55
comments 210

A Cink.hu hívta fel a figyelmet, hogy nagyon úgy tűnik, hogy Magyarország felől vasárnap óta nem megy földgáz Ukrajnába.

Ez a táblázat azt mutatja, hogy Beregdarócnál mennyi gáz lép ki naponta az országból Ukrajna felé. Jól látszik, hogy február elseje óta csak ötezer köbméter, holott ez a mennyiség a múlt héten még napi hárommillió köbméter volt.

beregdaroc

Magyarországról a nyáron még naponta átlag 8 millió köbméter ment Ukrajna felé, majd szeptember végén teljesen leálltak a szállítások. A leállást a kormány jelentette be, közvetlenül azután, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével tárgyalt, de a döntést formálisan a Mol-hoz tartozó Fölgázszállító Zrt-nek kellett meghoznia. A hivatalos indoklás az volt, hogy minden kapacitás arra kell, hogy télire feltöltsék a hazai tárolókat. Addig a francia Gdf Suez adott el gázt Ukrajnának Magyarország felől.

A gázszállítás Ukrajna felé januárban indult újra, de az nem nyilvános, hogy most melyik cég az eladó. Csak annyit lehetett tudni, hogy naponta körülbelül 3 millió köbméter ment ki.

Igor Mazjar, az ukrán állami gázvállalat magyarországi képviselője hétfőn kora este nem tudott arról, hogy a magyarországi export leállt volna, az erről szóló hírt állítása szerint tőlünk hallotta először.

Az Ukrajnába menő vezetéket irányító Földgázszállító Zrt. szóvivője a konkrét ügyről nem tudott felvilágosítást adni, de azt megerősítette, hogy egyetlen vezetéken mehet csak gáz Magyarországról Ukrajna irányába. Vagyis ha a honlap helyesen írja az adatokat, akkor most nem megy oda gáz innen. Az Ukrajnába menő export egyébként megszakítható, akár az eladó, akár a vevő miatt is bármikor leállhat a szerződések értelmében. Erre célzott a Cinknek egy kormányzati személy is, aki egyébként nem tudott az export leállásáról, de szerinte erről a magyar kormánynak nem is kell feltétlenül tudnia.

A Magyarországról menő export őszi leállítása visszatetszést keltett az USA-ban, egyes diplomáciában járatos személyek szerint az akkori leállás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Washingtonban ilyen erős kritikákat fogalmaztak meg a magyar kormánnyal szemben októberben. Az ukrán export Németország szerint is fontos, Angela Merkel hétfői sajtótájékoztatóján kétszer is megköszönte Orbánnak, hogy Magyarországról mehet gáz Ukrajnába.

Ukrajna a krími majd a donyecki háborús konfliktusok kitörése után előbb nem kapott egyáltalán gázt Oroszországtól, most pedig csak előre fizetéssel és nagyon drágán juthat hozzá. Éppen ezért Ukrajna szempontjkából kulcsfontosságú, hogy nyugat felől gázhoz jusson. Magyarországon kívül Lengyelország és Szlovákia felől is megy gáz Ukrajnába, a három forrás közül januárban a magyar volt a legcsekélyebb.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.