Győzött a netsemlegesség az Egyesült Államokban

A lehető legerősebb netsemlegességi szabályok elfogadását javasolja az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság elnöke, Tom Wheeler

a jogalkotóknak. Ez a bizottság egy amerikai kormányzati szerv, a feladata a kommunikációs hálózatok felügyelete, és a kommunikációs piac szabályozása. A szektorban betöltött megkerülhetetlen szerepe miatt elképesztően fontos, hogy ez a bizottság melyik oldalra áll a 2014-ben kirobbant netsemlegesség-vitában.

A vita lényege az volt, hogy a netszolgáltatóknak lehet-e joguk bizonyos adatáramlásokat előnyben részesíteni a többivel szemben. A szolgáltatók szerint ők csak így tudják rendesen fenntartani az internethálózatot, hiszen a mai hatalmas adatéhség jelentős része találkozik olyan gigaszolgáltatásokkal, mint a Netflix vagy akár a Youtube, melyek hatalmas adatforgalmat generálnak. A másik oldal képviselői szerint viszont az internet lényege az, hogy minden adategységnek, legyen az e-mail, videóletöltés vagy bármi, egyenlő elbánásban kell részesülnie. Ez azt jelenti, hogy a netszolgáltatók nem válogathatnak kedvük szerint és nem hozhatnak létre a hálózaton belül gyors és lassú sávokat.

Ez, a második álláspont komoly teher a szolgáltatóknak, az első álláspont viszont irreálisan nagy hatalmat adott volna ezeknek a cégeknek, hiszen megtehették volna (és meg is tették), hogy pénzt szedtek netes szolgáltatásoktól azért cserébe, hogy azoknak a szolgáltatásoknak az oldalait mindig gyorsabban töltsék be felhasználóiknál, mint az adott szolgáltatás versenytársait.

Ennek ellenére 2014-ben úgy tűnt, hogy a Szövetségi Kommunikációs Bizottság a netszolgáltatóknak ad majd igazat. Novemberben maga Obama elnök avatkozott be, és videónyilatkozatban szólította fel a bizottságot és az amerikai jogalkotókat is a netsemlegesség védelmére, tehát lányegében a második álláspont elfogadására.

Most lett nyilvánvaló, hogy Szövetségi Kommunikációs Bizottság hallgatott az elnökre, és kiállnak amellett, hogy a netszolgáltatóknak nem szabad megkülönböztetnie az egyes adatáramlásokat.

Ennek érdekében megkezdődik netszolgáltatók jogállásának átalakítása: a netszolgáltatás a jövőben nagyjából olyan elbánásban részesül majd, mint egy közműszolgáltatás (gáz. víz, ilyesmi). Az amerikai sajtó nagyobb része üdvözölte a biztosság bejelentését, a Verge például Visszanyertük az internetet címmel közölt véleménycikket a témáról.

Több európai országban is van netsemlegességi szabályozás, és többek közt amerikai politikusok biztatására, 2015 márciusában EU-s szinten is napirendre került majd ez a kérdés. (BBC, TheVerge)

John Oliver még a nyáron így foglalta össze, mi itt a lényeg: