Mazsihisz-elnök: Eichmann óta nem volt ilyen magas rangú német vendége a zsinagógának

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, Heisler András nyilatkozta ezt a Heteknek:

"Történelmi epizód volt a magyar zsidóság életében Angela Merkel Dohány utcai zsinagógában tett látogatása. Német részről utoljára Adolf Eichmann volt ilyen magas rangú vendégünk. Kancellár asszonnyal folytatott tárgyalások ugyanabban a teremben zajlottak, ahonnan Eichmann halálos parancsait osztogatta. A látogatás számunkra azt üzeni, hogy Németország figyel az európai kisebbségekre, az európai zsidóságra, és kiemelten Közép-Kelet Európa legnagyobb zsidó közösségére, a magyarra."

Azóta az Index cikkére reagálva közleményt adott ki a Mazsihisz is, íme:

A Hetek “Merkel után, Putyin előtt” című cikkét idézve az Index úgy állítja be, mintha a Mazsihisz elnöke bármilyen formában Adolf Eichmannhoz hasonlította volna Angela Merkel történelmi látogatását.  Heisler András nyilatkozatában arról szólt, Németország milyen nagy történelmi utat járt be a Soától napjainkig. A történelmi ívet plasztikusan szimbolizálta, hogy a kancellár asszonnyal folytatott tárgyalások ugyanabban a teremben zajlottak, ahonnan a legenda szerint Eichmann parancsait osztogatta. A cikkben leírtak megtévesztőek, az Index szerzője egy gondolatívből - a közlő eredeti szándékával ellentétes - tartalmakat emel ki, majd téves következtetéseket von le. Mindazonáltal mindenkitől, aki az Index nyomán félreértette a Hetekben megjelenteket, elnézést kér a Mazsihisz elnöke.

(via tudozsido/Index)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.