Van egy drónod? Dobhatod a kukába, mindjárt jön a dróntörvény

A drónröptetés eddig elég szabályozatlan terület volt, röpködött boldog-boldogtalan a távirányítású légi járművével, készítette az esküvői meg árvízi fotókat, videókat, az emberek meg csak nézték a drónfelvételeket, mint a birkák, és bele se gondoltak az adatvédelmi vonatkozásokba.

Na, ennek nemsokára vége lesz, ugyanis ma megszólalt az ügyben Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, és ha a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke megszólal, az sajnos nem feltétlenül jelent jót az információszabadságra nézve. Mint ahogy most sem.

Péterfalvi szerint

speciális, önálló törvényi szabályozásra van szükség

drónügyben, mert az adatrögzítésre és -továbbításra alkalmas repülő szerkezetek (magyarul a kamerás drónok) használata adatkezelési, adatvédelmi kérdéseket vet fel.

"Ezek a vezető nélküli repülő eszközök az emberek legintimebb magánszférájába behatolva is képesek felvételek készítésére, és alkalmasak követésre, rejtett megfigyelésre is" - mondta Péterfalvi a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában, az MTI pedig nem sokkal később már úgy tálalta angolul a hírt, hogy

Hungary sees need for own laws regulating drone use

vagyis hogy Magyarországnak kell egy dróntörvény.

És ha kell, akkor lesz. Én szóltam.

Ugyanitt drón van eladó.