Lépnek a plázák: ha vasárnap nem nyithatnak ki, a többi napon hosszabbítanak

gazdaság
2015 február 07., 17:13
comments 241

A kormány javaslata alapján már elfogadott jogszabály rendelkezik arról, hogy a bevásárlóközpontoknak vasárnaponként zárva kel tartaniuk. A törvény indoklása szerint így lesz majd együtt a család meg ilyesmi. Úgy tűnik, a plázák beletörődtek a jogszabályváltozásba, de válaszként több bevásárlóközpont is úgy döntött, hogy a hét többi napján meghosszabbítják a nyitvatartásukat.

Mecsoda pofon ez a meghitt, családi vacsoráknak!

Az IKEA már közleményt is adott ki arról, hogy a kiesett vasárnapok miatt várhatóan a többi napon növekszik majd a látogatószám, ezért minden nap egy órával tovább tartanak majd nyitva március 16-tól. Az új rend szerint reggel 9-től este 10-ig lehet majd bútorokat venni meg tolni a svéd húsgombócot.

Úgy tudjuk, hogy más budapesti plázák is megkeresték már a bérlőiket ugyanezzel. Van, ahol csütörtöktől szombatig, van, ahol pénteken és szombaton maradnának tovább nyitva, hogy ellensúlyozzák a vasárnapi forgalomkiesést. A plázák számára azért is fontos ez, mert így a bérlőik kevesebb alappal kérhetik majd a bérleti díj csökkentését arra hivatkozva, hogy vasárnap úgysem nyithatnak ki.

A bevásárlóközpontoknak ezt általában először a legnagyobb bérlőikkel kell megbeszélniük, nekik pedig szinte mindegy, mikor zárnak, hiszen sok dolgozójuk van, könnyen át tudják alakítani a beosztást. A kisebb boltok viszont rosszabbul járnak: vagy túlóráztatnak, vagy új embereket vesznek fel, vagy hamarabb bezárnak, mint ahogy a pláza ezt előírná, így pedig a bolt és a pláza zárórája között eltelt időre feleslegesen fizetnek bérleti díjat.

(címlapi kép: Wikipédia "IKEA Shenzhen" by Danielinblue - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.