Megnyerheti még Simicska ezt a háborút Orbán ellen?

politika
2015 február 10., 09:05
comments 407

"Amíg én vagyok, minden van. Folytatom a háborút, és mindenkit kibaszok."

Ez egy teljesen átlagos mondat volt pénteken délután a nyilvánosságot korábban évtizedekig gondosan kerülő Simicska Lajostól, Magyarország legbefolyásosabbnak tartott üzletemberétől. Médiás kulcsembereinek árulása után egy dolog teljesen egyértelmű volt Simicska dühös nyilatkozataiból: Orbán Viktor miniszterelnököt tartja felelősnek a történtekért, és nem adja meg magát neki.

Kérdés persze, hogy a kurvaanyaázáson kívül mit tud lépni a kormányfő ellen, aki korábban egyik legközelebbi barátja volt.

A kormánytöbbség egyáltalán nincs veszélyben, a kétharmad se nagyon

Rövidtávon érezhető kárt csak azzal okozhatna Simicska Orbánnak, ha el tudná venni a kétharmados többséget a miniszterelnöktől a Parlamentben.

Persze lehet egyszerű többséggel is kormányozni, nem látszanak most nyitott kétharmados ügyek, és ha a Fidesz jó valamiben, akkor az a hatalmi érdek érvényesítése, de azért

megváltozna Orbán Viktor világa, ha nem tudna a kétharmaddal bármikor bármilyen szabályt kedve szerint átalakítani.

Arról már hónapok óta sokan találgatnak, hogy vannak-e olyan képviselők a Fidesz frakcióban, akik Simicskához lojálisabbak, mint a kormányfőhöz. Látni kell, hogy egy-egy kétharmados döntés megfúrásához elég egy-két kormánypárti képviselőre nyomást gyakorolni, nem is kell mindig ugyanazokra. Senkinek sem kellene jövő héten kiállnia, és nyíltan konfliktust vállalnia a pártvezetéssel Simicska kedvéért, bőven elég elkésni egy szavazásról, vagy rossz gombot nyomni, ami a legfontosabb ügyeknél a miniszterelnökkel is rendszeresen előfordul.

Mégsem valószínű, hogy ezt most össze lehetne hozni.

Az elmúlt napokban pont az látszott, hogy emberek, akik a háború kitörése után még együtt mutatkoztak Simicskával hűségüket demonstrálva, most egy pillanat alatt elhagyták a süllyedőnek gondolt hajót. Ha Simicska a saját közvetlen munkatársait sem tudta meggyőzni arról, hogy érdemes mellette kitartani, akkor nagyon bizonytalan, hogy egy fideszes országgyűlési képviselőt, aki ezerszer inkább függ Orbán Viktortól, hogyan tudna a saját oldalára állítani a miniszterelnökkel szemben.

De még ha lennének is könnyen befolyásolható, vagy Simicska irányába már lekötelezett képviselők a Fideszben, akkor sem triviális a kétharmad kigáncsolása. Egyszerűen arról van szó, hogy megalkuvó politikusokat minden frakcióban találni. Volt már rá példa, hogy Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc miatt működött a kétharmad. Könnyen el lehet képzelni, hogy egyes szavazásoknál a Fidesz be tudja biztosítani a külső támogatást.

Az végképp irreális, hogy Simicskának annyi képviselő van a zsebében, hogy azt megfelelő tervezéssel se tudja ellensúlyozni a kormánypárt a fontos szavazások alkalmával.

Majd a Lajos aktái börtönbe juttatják ezeket

"Ismerem, sok minden tudok róla, igen. "

Ezt a Magyar Narancsnak mondta Simicska Orbán Viktorról, és érthetően azóta is nagyon intenzíven megy a találgatás, hogy jó barátból ellenséggé változott milliárdos pontosan még kikről és mi mindent tud.

Itt érdemes szétválasztani bizonyos ügyeket.

Egyrészt Simicska nyilván csomó fideszes emberről csomó kellemetlen dolgot tud, és ezeknek az információknak egy része lehet, hogy most nyilvánosságra kerül. Nem kizárt, hogy az egyes kormánypárti politikusok vagyonosodásáról szóló hírek már az elmúlt hónapokban sem Simicska érdekeitől függetlenül kerültek be a Híradóba, szóval ilyen sztoriból simán lehet majd még több.

Aki viszont azt várja, hogy a megnyíló akták nyomán majd fontos fideszes emberek kerülnek az igazságszolgáltatás elé, az valószínűleg csalódni fog.

Nagyon kockázatos lenne azt mondani, hogy X vagy Y államtitkár korrupt, mert ilyesmire leggyakrabban az tud bizonyítékot mutatni, aki maga is érintett az ügyben. Márpedig valószínűtlen, hogy Simicska akár csak közvetve bűncselekmény gyanújába keverje saját környékét azért, hogy valakinek keresztbe tegyen.

A magyar ügyészség ráadásul nagyon is készséges kiszolgálója a jelenlegi rendszernek, nehéz elképzelni olyan bizonyítékot, aminek alapján kormánypárti politikus ellen komoly eljárást indítanának.

A fideszesek népszerűségét veszélyeztetheti Simicska tudása, de a szabadságukat nem igazán.

Egy pár pofont még be is lehet nyelni

Az igazán izgalmas ügyeket gazdasági vonalon találni:

kiváltható-e az a hátország, ami Simicska Lajoshoz köthető, és ami a közelmúltig a miniszterelnök elvárásainak megfelelően működött?

Az látszik, hogy pénzügyek tekintetében Orbán körül már korábban elkezdett kiépülni egy új, Simicska-mentes erőtér. Elég Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István gazdasági erejének növekedésére nézni, és sokak szerint főleg Simicska kiváltásáról szól az egész MET-sztori is.

A pénz viszont önmagában nem mindenre elég, a médiapiaci pozíciókért még kemény harc lesz.

A Magyar Nemzetből vagy a HírTV-ből sosem lesz Népszava, még ha a jelenleginél kritikusabban is írnak majd a kormányról. A leghúzósabb ügyeket továbbra sem ők fogják a fideszesekről lehozni, azok úgyis utat találnak a kormánnyal egyébként is kritikusabb szerkesztőségekbe, ahogy eddig is történt.

Ezen a fronton is látványos a mozgás a kormányzati oldalon: Habony Árpád és Andy Vajna neve forog médiacégek körül, a közmédiánál átalakítások, és jelentős kiszervezések jöhetnek. Ahogy a pénzügyek körül történt a simicskátlanítás, úgy látszanak a jelei egy olyan jobboldali nyilvánosság kiépülésének, amiben neki már nincs szerepe.

Érdekes még Simicska köztéri plakátbirodalmának sorsa, amire eddig bátran építhetett a hatalom kampányidőszakban. Nem látszik, hogy ezen a politikai szempontból fontos területen mi fog történni.

Simicska birodalmának eddig ráhatása volt az állami, vagy államhoz köthető reklámköltések alakulásának egy részére is. A legnagyobb állami pénzeknél nemsokára a Nemzeti Kommunikációs Hivatal kerül döntési pozícióba, ahol szinte biztosan nem osztanak neki lapot.

Nyitott kérdés lehet az adóhivatalt vezető Vida Ildikó, és a Magyar Fejlesztési Bank, illetve a Posta körül feltűnt volt fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné sorsa, korábban mindkettejüket Simicska csapatában tartották számon. Az ő kezükön fontos információk futnak át, jelentő ügyekben dönthetnek, ugyanakkor ha van rá politikai akarta, akkor pozíciójukból viszonylag könnyen levehetőek, és az is lehet, hogy már rég Orbán Viktor elvárásainak megfelelően dolgoznak.

Azzal érdemes számolni, hogy ha Simicska a fenti csatákat kivétel nélkül elveszíti, akkor is rengeteg pénze marad, és befolyása sem szűnik meg egyik napról a másikra. Megpróbálhat beállni valamilyen politikai szereplő mögé, vagy akár új pártot felépíteni, de ugye ezen a pályán ő a relatív kezdő Orbánhoz képest, nagy sikerek itt valószínűleg nem várnak rá.

Most nagyon kicsinek látszik az esélye, hogy Simicska bármilyen háborút megnyerjen a miniszterelnökkel szemben. A csaták legfeljebb meggyengíteni tudnák Orbánt és a Fideszt, de 3 évvel a választások előtt azért még van ideje viszonylag súlyos pofonokból is talpra állni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.