„Hitler nem is igazi, erőszakos antiszemita, csak a szavazókat akarja megfogni”

történelem
2015 február 12., 13:30
comments 400

A Vox ásta elő az első New York Times cikket, amit 1922 novemberében írtak Adolf Hitlerről. A szerző, Cyril Brown nagyon higgadtan elemzi, hogy milyen tényezők játszanak szerepet Hitler növekvő népszerűségében Bajorországban,

  • kitűnő szónok,
  • remekül irányítja a pártszervezetet,
  • igazi, önzetlen hazafi,
  • az emberek embere (tényleg, "man of the the common people")

Nem is ezek a legdurvábbak, hanem az a rész, ahol az amerikai újság Hitler antiszemitizmusával foglalkozik.

„Több megbízható forrásunk is megerősítette, hogy Hitler antiszemitizmusa nem is valódi, és semmiképpen sem olyan erőszakos, mint elsőre hangzik. Arra használja antiszemitizmust, hogy megfogja a szavazókat, biztosítsa a lelkesedésüket, és elkötelezettségüket, amíg szervezet nem lesz elég erős ahhoz, hogy politikai céljait megvalósítsa.

Egy befolyásos politikus dicsérte Hitler remek politikai érzékét, amiért az antiszemitizmusra helyezte a hangsúlyt, sőt túlhangsúlyozza azt.

»Nem lehet elvárni a tömegektől, hogy megértség a finomabb politikai célokat, ezért nekik egyszerűbb, könnyebben emészthető kis morzsákat kell dobni, mint az antiszemitizmus. Politikai szempontból hiba volna felfedni előttük, hogy mik a valódi céljaid«”

hitler

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.