https://img.444.hu/kopenhaga.jpg

Teljes készültségben Dánia, üldözik a koppenhágai terroristát

Terrorizmus
2015 február 14., 22:10
comments 339

Szombat délután fél négykor Koppenhágában egy ismeretlen, "arab kinézetű" férfi automata vagy félautomata fegyverből körülbelül negyven lövést adott le a "Művészet, blaszfémia vagy véleményszabadság" című rendezvény résztvevőire. A tettes a rendezvény helyszínéül szolgáló kávéház ablakán lőtt be, megpróbált bejutni a helyiségbe, de nem tudott, a rendezvény védelmét ellátó rendőrök azonnal viszonozták a tüzet, a tettes ezért elmenekült.

(A BBC hangfelvételt közölt a merénylet pillanatairól.)

Négy embert ért találat: egy negyvenéves férfi, a rendezvény résztvevője halálos sebet kapott, három rendőr megsérült, de egyik sérülés sem életveszélyes. A 180-185 centiméter magas, 25-30 év körüli, sportos testalkatú, "arabos kinézetű", de világos bőrű, fekete hajú tettes sötét sídzsekiben volt, arcát kendővel takarta el. Egy sötét színű Volkswagen Polóval menekült a helyszínről, az autót később megtalálták egy külvárosban.

A merénylet helyszíne a Krudttonden kávézó és kulturális központ volt, Koppenhága központjában:

photo_camera A Krudttønden café(Google Streetview)

A dán rendőséget a legmagasabb készültségi fokozatba  helyezék, a hadsereg, a titkosszolgálat és a légierő is besegít az üldözésbe.

A tettest húsz percel a támadás után rögztette egy térfigyelő kamera egy iskola közelében, a merénylet helyszínétől pár száz méterre:

Este Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök azt jelentette be, hogy a lövöldözés előre kitervelt, politikai-ideológiai indíttatású terrorcselekmény volt. Azonnal reagált a finn és a francia külügyminiszter is, részvétüket fejezték ki és támogatásukról biztosították Dániát a terrorizmus elleni harcban. Franciaország Koppenhágában akkreditált nagykövete egyébként jelen volt az eseményen, és sértetlenül úszta meg a támadást.

photo_camera Helle Thorning Schmidt miniszterelnök a merénylet helyszínén nyilatkozik az újságíróknak. AFP-fotó/ Claus Bjorn Larsen

A támadás célpontja valószínőleg az esemény díszvendége, Lars Vilks svéd karikaturista volt. Sértetlenül megúszta a merényletet. Vilks 2007 augusztusában, a Nerikes Alle handa című örebrói újságban közölt egy grafikasorozat, amely többek között Mohamed prófétát ábrázolta, egy kutya testével. A rajz egy szólás- és vallásszabadságról szóló cikket illusztrált. (Az első komoly, véres megmozdulásokat okozó karikatúrabotrányt egy dán lap, a  Jyllands-Posten rajzsorozata váltotta ki 2005-ben. Az után több karikaturistát, szerkesztőt, kiadót fenyegettek meg halálosan muszlim szélsőségesek.)

Vilks ekkor került a szélsőségesek célkeresztjébe, az Al-Kaida 150 000 dolláros vérdíjat tűzött ki rá, később az ISIS is fölvette "halállistájára". A svéd művész azonban nem kezdett bújkálni, rendőri őrizet mellett, de nyíltan folytatta életét, annak ellenére, hogy több merényletet is megkíséreltek ellene, egy alkalommal pedig muszlim diákok bántalmazták, amikor előadást tartott az uppsalai egyetemen. A 67 éves grafikus egyetemi tanár is, 1987-ben szerzett doktorátust művészettörténetből, évekig dolgozott az Oslói Nemzeti Művészeti Akadémián, 1997 óta pedig a Bergeni Nemzeti Művészeti Akadémia oktatója.

A koppenhágai tettes utáni nyomozásba a svéd rendőrség is bekapcsolódott.

UPDATE (2015.02.14. 01:55): Vasárnap kora hajnalban egy koppenhágai zsinagóga közelében dördültek lövések, egy embert fejen talált egy lövés, és két rendőr is megsebesült. Egyelőre nem tudni, hogy az eset összefüggésben van-e a délutáni merénylettel, amelyben egy ember meghalt, három rendőr pedig megsebesült. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.