A szcientológia betette a lábát az iskolákba

vallás
2015 február 16., 10:48
comments 335

Szeretné, ha a gyereke részt venne egy drogokról szóló előadáson, majd rövid idő belül szcientológus válna belőle? Ha nem, akkor figyeljen oda, hogy milyen programban vesz részt. Akkor is, ha azt az iskolában tartják.

A Társaság a Szabadságjogokért utánajárt, hogy mennyire szivárgott be a közoktatásba a szcientológia. Nem egyházként, úgy nehéz dolga lenne, hanem álcázott szervezetekkel. Nincsenek jó híreink.

Itt van például az Együtt egy Drogmentes Magyarországért, és az általa szervezett drogmentes maraton. Az például nem derül ki róla, hogy köze van a szcientológiához, és kinek lenne problémája azzal, hogy fiatalokkal ismertessék meg a drogozás káros hatásait, felhívva a figyelmet a veszélyekre. Ahogy a TASZ írja, "a szcientológusok előszeretettel fejtik ki a tevékenységüket olyan szervezetek, karitatív, emberbarát programok keretében, amelyeknek látszólag semmi köze a szcientológiához", közben pedig építik ki a kapcsolataikat, város- és iskolavezetőket nyernek meg támogatónak, és a fiatalok körében toboroznak új híveket az egyháznak. Mindezt persze rejtve.

Ha utána akar nézni, hogy a gyereke iskolájában próbálkoznak-e szcientológusok, ezekről a szektához köthető szervezetekről van szó:

  • Magyar Prevenciós Alapítvány
  • Alkalmazott Oktatástan
  • Az élet nagy iskolája
  • Együtt egy Drogmentes Magyarországért
  • Narconon Magyarország
  • Drogmentes Maraton

Arról, hogy a gyakorlatban hogy néz ki egy ilyen progapandaprogram, itt írtunk. A TASZ megpróbálta kideríteni, hogy hol sikerült akár állami támogatást is szerezni az iskolai tevékenységhez. Hosszú jogi procedúra után hiányos válaszokat kaptak, de az alapján kijelenthető, hogy

a beszivárgás, bár még nem általános, de valós veszélyt jelent, és több ilyen eset dokumentálható.

Sőt, volt hogy nemcsak lehetőséget kaptak az iskolai progpanadára, de az iskolákat fenntartó KLIK még fizetett is ezért. Itt van például a szcientológusokhoz köthető Narconon Magyarország Alapítvány és a KLIK Hatvani Tankerülete közötti szerződés, ami szerint

az alapítvány munkatársa 50 ezer forintért tartotta meg az „Igazság a drogokról” című előadását a Boldogi Berecz Antal Általános Iskolában.

Ehhez képest kedvezményes a három előadásért fizetett 60 ezer forint, amit 2013 decemberében a Hidasnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója fizetett a Narconon munkatársának.

2013. szeptember 25-én kelt számla szerint a Magyar Prevenciós Alapítvány még olcsóbban számította fel szolgáltatásait: 10 ezer forintot számlázott ki a KLIKnek előadás tartásáért, egy meg nem nevezett iskolában. De valószínűleg annak is örültek, hogy egyáltalán bejutottak az iskolákba.

Előfordult az is, hogy a KLIK, vagyis az állam a tiszavasvári tankerületének a Drogmentes Maraton 4 munkatársának szállását és „drogmentes futás köznevelési költségét” fizette ki. az állam. A KLIK fizette 2014 febrárjában a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola pedagógusának részvételét a szcientológusok által szervezett Országos Drogprevenciós Konferencián.

taszos

A szcientológusok kihasználják, hogy az iskolai prevenciós programok, bár jelentősen fejlődtek, de nem tudták lefedni a teljes iskolás népességet 2010-re. A legtöbb prevenciós programot civil szervezetek folytatják, ami egyáltalán nem rossz, de a TASZ szerint régóta szükség lenne egy szakmai akkreditációra, és csak ennek megszerzésével lehetne iskolákba előadásáokat tartani. 

A szcientológusok prevenciós programjának is számos eleme vitatható. A drogterápiás módszerük pedig végképp az. Leegyszerűsítve: a függőtől azonnal el kell venni a drogját, tele kell tömni vitaminnal, aztán be kell zárni akár órákra is egy szaunába. Tudományosan meredek, életveszélyes helyzeteket okozhat.

A TASZ arra kéri a döntéshozókat, hogy végezzenek átfogó vizsgálatot a szcientológusok beszivárgási kísérleteiről. Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője szerint “fel kell hívni az iskolák vezetésének figyelmét a szcientológus programok veszélyeire, illetve megfelelő pályázati források és szakmai támogatás biztosításával növelni kell az iskolákba bejutó, szakmai ajánlással rendelkező drogprevenciós programok számát, hogy a szcientológusok kiszoruljanak onnan".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.