Nagyon készséges vendéglátója volt Orbán Putyinnak

politika
2015 február 17., 20:01
comments 390

Az előzetesen tervezettnél sokkal hosszabban, majdnem két órán keresztül tárgyalt négyszemközt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin a Parlamentben. Ehhez képest abban, amit utána megosztottak a közvéleménnyel, alig volt bármi újdonság.

photo_camera (Fotó: Képszerkesztőség/Tuba Zoltán)

Előbb megfutották a kölcsönös köröket.

Orbán szerint Magyarországnak szüksége van Oroszországra, és megtiszteltetésnek nevezte Putyin látogatását. Az orosz elnök pedig a meghívást köszönte meg, és külön örült annak, hogy éppen Budapest felszabadításának 70. évfordulóján érkezett.

Putyin könnyedén átlépett a látogatás legkínosabb részén, hogy a Fiumei úti sírkertben, ahol koszorúzott délután, az oroszok által felújított parcellában a magyarok kérése ellenére megmaradtak a régi, 56-ot ellenforradalomnak, a szovjet katonákat hősnek és a magyar szabadság védelmezőinek nevező feliratok. Putyin nem foglalkozott 56-tal, hanem megköszönte, hogy a magyarok tisztelettel és becsülettel emlékeznek a hősi orosz halottakra. Orbánnak ehhez nem volt hozzáfűznivalója.

Putyin aztán meghívta Orbánt a második világháború végét ünneplő moszkvai katonai parádéra Moszkvába. Hogy ki lesz ott az európai vezetők közül májusban, azt még nem tudni.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Viszonylag hamar áttértek a gazdaságra.

Orbán szerint Magyarországnak szüksége van Oroszországra. Konkrétan arra gondolt, hogy a magyar termékek menjenek oda, az orosz energia pedig megbízhatóan és észszerű áron jöjjön ide. Putyin számokkal is készült, és megemlítette, hogy több magyar beruházás van Oroszországban, mint orosz Magyarországon. Putyin megemlítette, hogy a MOL például további lehetőséget kap olajkutatásra Nyugat-Szibériában. és közös vállalatok jönnek majd létre a mezőgazdaságban. Ezzel oldják meg az európai embargóra adott orosz válaszlépések által okozott nehézségeket, vagyis a magyar cégek piacvesztését.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

De persze a paksi bővítés mindent felülír majd az eddig gazdasági együttműködésben. A 12 milliárd eurós beruházás, amihez 30 éves kölcsönt ad Oroszország, Putyin szerint nagyon jó üzlet Magyarországnak.

Pakssal Orbán alig foglalkozott, elintézte annyival, hogy rezsicsökkentés.

A leghangsúlyosabb része a megbeszéléseknek a gáz volt. Putyin bírálta az európai hozzáállást a Déli Áramlat ügyében, amit szerinte nem lefújtak az oroszok, hanem nem engedték megépíteni nekik. Az EU hol támogatja, hol ellenzi az ötletet az orosz elnök szerint. De továbbra is készek gázt juttatni délről is Európába. Ezt a lehetőséget Magyarország is keresi Orbán szerint. A magyar kormányfőnek van is elképzelése, amit egyeztetett Putyin látogatása előtt a szerb kormányfővel, korábban pedig a görögökkel és (az Orbán által következetesen Makedóniának mondott) Macedóniával. De részleteket nem árult el. Annyit mondott, hogy illúzió azt képzelni, hogy az oroszokat ki lehet zárni az európai energiapiacról, ezért meg kell velük állapodni.

A nagy bejelentésnek szánt politikai megállapodást a hosszú távú gázszerződés megújításáról valóban kikotyogta az energetikai államtitkár hétfőn a parlamentben ennek lényege, hogy csak annyi gázt kell kifizetnünk, amit fel is használunk, nem annyit, amiről előzetesen megállapodtunk. A részletekről az év végéig fognak megállapodni.

Ukrajna külön téma volt. Orbán ebben előbb óvatos volt, a tárgyalásos megoldás mellett állt ki (Tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni, leninizálta), majd a kárpátaljai magyarokra utalva megemlítette, hogy 200 ezer érve van e mellett. Aztán amikor Putyin hosszan beszélt az ukrán helyzetről és a minszki megállapodásról, akkor előbb passzolt egy válaszlehetőséget, majd másodszorra azt mondta: arra kérte Putyint, hogy tegyen meg mindent a békéért, és már optimistább, mint néhány nappal ezelőtt.

Putyin maga azt mondta, hogy lehet ugyan fegyvert szállítani Ukrajnába, és az amerikaiak ezt már meg is teszik, de ez a helyzeten nem fog változtatni. Mégpedig azért, mert az ukrán katonák  nem akarnak polgárháborút (egyáltalán nincs kedvük az otthunktól távol harcolni), míg a donbasszi szakadárok nagyon motiváltak. Utóbbiakról úgy beszélt, mintha semmi köze nem lenne hozzájuk. 

Orbán aztán a végén még szót kért, és elkezdte méltatni Putyin szavahihetőséget. Mert szemben az előző elnökkel, aki egyébként Putyin bábja, Dmitrij Medvegyev volt, ha most megállapodik bármiben Putyinnal, legyen az politikai vagy gazdasági kérdés, azt Oroszország eddig hiánytalanul betartotta. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.