Németh Zsolt: Kárpátaljai magyarok élete is veszélyben lehet Debalcevénél

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak, jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva

Németh a közép-lengyelországi Lódzban rendezett VIII. Európa-Ukrajna Fórum egyik panelbeszélgetésén vett részt, onnan telefonált.

Németh Zsolt, aki az előző ciklusban külügyi államtitkár is volt, és nem híve a keleti nyitásnak, elmondta, a második minszki tűzszüneti megállapodás ellenére folyamatosak a harcok a Debalcevében, amely város az ukrán hadsereg kezén van, de hetek óta ostrom allatt áll.

A városban Németh szerint "körbe van véve egy kárpátaljai katonai egység", és ha nem jön létre teljes tűzszünet, "félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek a konfliktusnak".

A vasárnap megnyílt háromnapos lódzi nemzetközi VIII. Európa-Ukrajna Fórumot a varsói Keleti Intézet szervezte. A fórumon több mint 500 vendég vesz részt, köztük mintegy 160-an Ukrajnából.

Vasárnap jelen volt Cezary Grabarczyk lengyel és Pavlo Petrenko ukrán igazságyügy-miniszter, és részt vesz a tanácskozáson Jevhen Niscsuk ukrán kulturális miniszter is. Az előző fórumokat a lengyelországi Wroclawban és Krynicában, valamint Kijevben és Budapesten tartották. (MTI)

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.