Németh Zsolt: Kárpátaljai magyarok élete is veszélyben lehet Debalcevénél

Tbg
külföld
2015 február 17., 15:58
comments 102

Debalceve körzetében körbevettek egy kárpátaljai katonai egységet, emiatt félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek az ukrajnai konfliktusnak, jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva

Németh a közép-lengyelországi Lódzban rendezett VIII. Európa-Ukrajna Fórum egyik panelbeszélgetésén vett részt, onnan telefonált.

Németh Zsolt, aki az előző ciklusban külügyi államtitkár is volt, és nem híve a keleti nyitásnak, elmondta, a második minszki tűzszüneti megállapodás ellenére folyamatosak a harcok a Debalcevében, amely város az ukrán hadsereg kezén van, de hetek óta ostrom allatt áll.

A városban Németh szerint "körbe van véve egy kárpátaljai katonai egység", és ha nem jön létre teljes tűzszünet, "félő, hogy kárpátaljai áldozatai lesznek a konfliktusnak".

A vasárnap megnyílt háromnapos lódzi nemzetközi VIII. Európa-Ukrajna Fórumot a varsói Keleti Intézet szervezte. A fórumon több mint 500 vendég vesz részt, köztük mintegy 160-an Ukrajnából.

Vasárnap jelen volt Cezary Grabarczyk lengyel és Pavlo Petrenko ukrán igazságyügy-miniszter, és részt vesz a tanácskozáson Jevhen Niscsuk ukrán kulturális miniszter is. Az előző fórumokat a lengyelországi Wroclawban és Krynicában, valamint Kijevben és Budapesten tartották. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.