Pusztán szakmai okból kezdett megélhetési bevándorlózni az MTI

filozófia
2015 február 19., 20:57
comments 103

A Hír24 kérdezte meg az MTI Sajtóosztályát, hogy miért kezdték el látványosan használni a kormány által feltalált "gazdasági bevándorló" kategóriát a címeikben, különös tekintettel olyan hírekre, ahol Szomáliából vagy Szíriából menekülő emberekről van szó.

Konkrétan a 'Megélhetési bevándorlás – Százhatvanöt határsértőt tartóztattak fel Csongrád megyében szerdán' anyagra kérdeztek rá. Az MTI a válaszában szakmai okokat emleget:

„Ez nem cím, hanem egy úgynevezett címszerkezet, ami már a kötőjeles tagoltságából is kitűnhet. A címszerkezet első része, a "Megélhetési vándorlás" kitétel úgynevezett slug, vagyis gyűjtőcím, ami nemzetközi sztenderdek alapján a hírügynökségi újságírás sajátja. A slug legfőbb jelentősége abban áll, hogy a későbbiekben a hírügynökség adatbázisában történő keresést könnyíti meg.”

A válasz végén még hozzáteszik, hogy a félreértés miatt a kérdésre nem tudnak válaszolni. Egy korábbi MTI-s újságíró szerint azonban az egész csak porhintés, hiszen „az anyag slugja az volt: társadalom-migráció. Ez valóban a keresést könnyíti meg, és a címszerkezet felett látható, kisebb, szürke betűvel.”

Szerinte ugyanez a folyamat megfigyelhető volt a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, ami következetesen vasárnapi pihenőnapként jelent meg az MTI-ben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt