Közszolgálat: Az MTI folytatja a kormányzati propaganda nyomatását

Egyéb
2015 február 20., 09:44
comments 81

Tegnap írtunk arról, hogy a Hír24 megkérdezte, miért szerepel az MTI által a bevándorlásló kiadott hírek címében újabban az a szerkezet, hogy

Megélhetési bevándorlás

Az MTI válaszában szakmai indokkal magyarázta a megoldást, miszerint ez az úgynevezett "slug", azaz gyűjtőcím, amely a nemzetközi témájú hírügynökségi anyagok sajátja.

Ez egy mai, friss hírük:

Screen Shot 2015-02-20 at 9.35.42

A magyarázattal két probléma van:

  1. Egyfelől, mint az a csatolt képen is jól látszik, a slug nem az, amire az MTI hivatkozik, hanem a felette szereplő valóban gyűjtőcímként funkciónáló szerkezet, nevezesen: "Társadalom-migráció"
  2. Olyan, hogy megélhetési bevándorló nincs, pontosabban: nincs az a bevándorlás, amelynek szándéka mögött ne állnának "megélhetési" indokok is, szakmailag tehát meglehetősen értelmezhetetlen ez a megfogalmazás.

A dolog pikantériája, hogy ez a kifejezés a kormány propagandájának része január közepe óta, amit a közszolgálati hírügynökség általános használatba vett át, amely gyakorlat egészen aggályos.

Sajnos, nem ez az első eset, hogy az MTI aláfekszik a kormányzati agymosásnak, ugyanígy tettek és tesznek, amikor a vasárnapi zárvatartást "vasárnapi pihenőnap" előkével látják el a címeikben, ezzel is azt a torz látszatot keltve, amivel a kormány magyarázza a március 16-tól életbe lévő korlátozást:

Screen Shot 2015-02-20 at 10.25.47

A parlament egyébként ma tart vitanapot a Fidesz javaslatára a menedékkérők elleni fellépés szigorításáról, itt lehet követni az ülést.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.