Megélhetési vagy illegális a bevándorló? Még az MTI is zavarban van

Média
2015 február 24., 10:00
comments 54

Érdekes jelenségre figyelhetett fel kedd délelőtt az a nyomorult, akinek munkaköri kötelessége az MTI híreit olvasgatni. Megpróbálok mást is rávezetni. Nézzük először ezt a 08:54-kor kiadott hírt.

Megélhetési bevándorlás - Százkét határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében hétfőn

Szeged, 2015. február 24., kedd (MTI) - Százkét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén hétfőn - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI-t.

Szenti Szabolcs közölte, az elfogottak közül huszonhárman vallották magukat koszovóinak, a többiek főként Szíriából, Afganisztánból, és Pakisztánból érkeztek. A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el.

Az elmúlt héten naponta 113 és 235 között változott a Csongrád megyei déli részén feltartóztatott határsértők száma, február első hetében azonban előfordult, hogy az ezret is meghaladta az elfogottak száma, akkor több mint 90 százalékuk Koszovóból érkezett.

Ha sikerült a fentieket befogadni, nézzük ezt a másik, 10:54-kor kiadott hírt.

Illegális bevándorlókkal teli busz borult fel Szerbiában, sok sérült

Belgrád, 2015. február 24., kedd (MTI) - Negyven ember sérült meg kedd hajnalban a dél-szerbiai Leskovac közelében, amikor egy illegális migránsokkal teli busz eddig ismeretlen okokból lesodródott az útról - közölte a szerbiai belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a jármű sofőrje elmenekült a baleset helyszínéről. A sérülteket a leskovaci kórházba szállították. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) információi szerint a balesetben öten életveszélyes fej- és gerincsérüléseket szenvedtek, húszan pedig súlyosan megsérültek.

Az illegális bevándorlók Szíriából, Bangladesből és Nigériából érkeztek, és a feltételezések szerint Magyarország, illetve az Európai Unió országai felé tartottak - számolt be az RTS.

A háború sújtotta közel-keleti és afrikai országokból az utóbbi években több ezer ember menekült el, legtöbbjük Nyugat-Európába indult. A Törökországból és Görögországból Macedónián és Szerbián át Magyarországig, illetve az Európai Unióig vezető balkáni útvonalon jól kiépült embercsempész-hálózatok működnek.

Na, sikerült észrevenni az érdekességet? Nem? Akkor segítek. 

Alig néhány napja magyarázta el az MTI illetékese újságírói kérdésre, hogy ők nem is a kormány kottájából játszanak, és szakmai okokból kezdtek el megélhetési bevándorlózni minden hírükben, amiben szerencsétlen menekültekről van szó.

Most viszont úgy tűnik, a nemzeti hírügynökség álláspontja szerint a bevándorló csak akkor válik megélhetésivé, ha átlépi a magyar határt. Leskovac térségében például még csak egyszerűen illegális. Akkor is, ha mint az MTI is világosan leírja, pont ugyanolyan, Magyarországot egyáltalán nem végcélnak tekintő emberekről van szó, mint akik az első hírben még megélhetésiek voltak.

Azt, hogy egy 2015-ben Szíriából elmenekülő embert milyen szakmai szempontok szerint lehet megélhetési bevándorlónak nevezni, valószínúúleg örökre rejtély marad.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.