Beszántják az egyik legnagyobb brókercéget?

bűnügy
2015 február 24., 08:09
comments 147

Súlyos visszaélésekről értesült a Magyar Nemzeti Bank, ezért a pénzügyi felügyeleti hatóság visszavonta az egyik legnagyobb brókercég, a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztost rendeltek ki a céghez.

Nem lehet pénzt kiszedni

Az MNB a befektetők védelmével indokolta a lépést, és azt is közölték, hogy a felügyeleti biztosok máris átvették a cég irányítását.

Az ügyfelek ideiglenesen nem rendelkezhetnek az értékpapírjaikkal és pénzeszközeikkel (a felettük való "rendelkezés szünetel").

Tehát a cég ügyfelei nem férnek hozzá a vagyonukhoz, amíg nem zárul le az MNB vizsgálata, vagy nem vonják vissza ezt az intézkedést. Erre a befektetők vagyonának védelmében van szükség, írja az MNB.

A felügyelet végzéséből kiderül, hogy a kirendelt felügyeleti biztosok önálló aláírási joggal rendelkeznek. Az MNB jelenleg korlátozza a cég működést: a Buda-Cash

nem fogadhat be új megbízásokat, de az ügyfelek a nyitott pozícióikat le tudják zárni.

Azért van erre szükség, mert a felügyeleti hatóság egy "felmérhető, statikus állapotot" szeretne látni a brókercégnél – mondta egy, a felügyelet ügyeire rálátó forrásunk.

Rendőrök szállták meg a Ménesi utat

Az MNB szerint bűncselekményt történt, ezért feljelentést tettek. Tegnap éjjel a rendőrség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – is kiszállt a Buda-Cash székházához a Ménesi útra, ahol "nyomozati cselekményt hajtottak végre".

bc

A Buda-Cash elég korán alakult, már 1995 óta létezik, később több másik brókercéget is bekebeleztek, így a Cashline-t és a Hamiltont is. Ők vitték tőzsdére többek között a Norbi Update Lowcarb-ot és a BTel-t is. 2013-ban közel négymilliárd forintos árbevételük volt, 584 millió forintos eredményük pedig abban az évben a legjobb volt a brókercégek között.

A portfolio.hu szerint délelőtt 20-30 ügyfél állt a Buda-Cash épülete előtt, a pénzüket szeretnék visszakapni, de nem tudnak bejutni. Ha sikerült volna, akkor sem történik semmi, mert a BC brókerei sem férnek hozzá az ügyfélszámlák adataihoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.