Hogy kezdődik az angol Biblia? Ádám, Éva és Réka...

2015 február 25., szerda 7:17
56

A brit lordok háza is jóváhagyta kedden azt a törvényt, amely lehetővé teszi a háromszülős embrió létrehozását lombikbébiprogramokban. A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lett a világ első országa, amely engedélyezi embrió DNS-ének megváltoztatását az anyába való beültetés előtt.

A brit parlament alsóháza már február elején rábólintott a törvényre, amely lehetővé teszi, hogy elkerüljék bizonyos súlyos örökletes betegségek átadását a születendő gyermeknek. A lordok házának döntésével megnyílt az út a módszer alkalmazása előtt, az első ilyen eljárással születendő gyermek már jövőre világra jöhet. Szakértők szerint évente csupán egytucatnyi nő kerülhet be a programba az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britanniában évente átlagosan 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. A most engedélyezett eljárás ezt fogja megelőzni. A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

A háromszülős eljárásban a születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

A módszer ellenzői nem tartják etikusnak a háromszülős embrió létrehozását, és azzal érvelnek, hogy léteznek olyan biztonságos eljárások, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszélyeztetett párok gyereke ne szülessen genetikai rendellenességgel. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt