Még az is lehet, hogy lesz rendes, számonkérhető vagyonnyilatkozat

A Nemzeti Korrupcióellenes Program tervezetében szerepelnek azok az újítások, amik számonkérhetőbbé tennék a vagyonbevallásban hazudó politikusokat.

Például a mostani kézírásos megoldás helyett eletronikus bevallás lenne a nyilatkozat, ami eleve könnyebben összehasonlítható lenne a korábbi bevallásokkal. Megszűnne az a helyzet is, hogy az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke dönti el, hogy indul-e vagyonosodási vizsgálat egy gyanússá vált képviselő ellen. Általában az elég, ha a rajtakapott képviselő kijavítja a bevallását, és utólag beírja az elfelejtett új lakásrészeket vagy éppen egy egymilliárdos osztalékot. Ezzel megússza mindenféle szankció nélkül - írja a Blikk.

A tervezet viszont kötelezővé tenné a gyanús esetekben a nyilatkozat ellenőrzését, a szankciók közé pedig bekerül az illetmény egy részének visszatartása is. A program önálló bűncselekménnyé minősítené azt, ha valaki szándékosan valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz. A szándékosság bizonyítása azért továbbra sem lesz könnyű. 

Az új rendszerre 2017-ig kell várni.