Több ezer könyvritkaságot égetett el az Iszlám Állam

külföld
2015 február 25., 15:48
comments 323

A dzsihadista terrorszervezet a moszuli könyvtár épületében végzett óriási pusztítást. Az első jelentések szerint mintegy 8000 ritka antik könyv és dokumentum pusztulhatott el.

Ugyanakkor ez csak az optimistább becslés, az Al RAI vezető tudósítója arról beszélt az Independentnek, hogy a könyvtár alkalmazottai szerint akár 112 ezer dokumentum is a lángok martalékává válhatott. Több közülük szerepelt az UNESCO kulturális ritkaságokat tartalmazó védettségi listáján.

A könyvtár igazgatója szerint a terroristák robbanószereket használtak a gyújtogatáshoz. Szemtanúk beszámolója szerint a támadók a robbantások mellett a tudományos tartalmú kötetekből még egy hatalmas máglyát is építettek.

Mivel a moszuli támadásról nincs fényképfelvétel, nácikkal illusztráljuk a cikket (Fotó: Wikipedia)

Az elveszett dokumentumok között szerepelhet az iraki sajtóarchívum a XX. század kezdete óta, régi térképek és magángyűjtemények az Ottomán-korszakból.

A moszuli egyetem történészprofesszora, Rayan al-Hadidi arról beszélt az AP-nak, hogy a terroristák már február elején elkezdték a könyvtár rombolását. Az 1921-ben nyitott moszuli könyvtár sokak számára a modern Irak szimbóluma volt. A második amerikai invázió idején, 2003-ban az épület súlyos károkat szenvedett. Sok kötet már akkor megsemmisült, de helyi erőfeszítéseknek köszönhetően rengeteg könyvet sikerült megmenteni. Évekkel később pedig magánadományoknak köszönhetően vásároltak vissza sok ellopott könyvet.

Vannak olyan szemtanúi beszámolók is, ami szerint a terroristák nem pusztítottak el minden könyvet, hatalmas kötegekben, több teherautónyi kötetet el is loptak az épületből. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.