A román korrupcióellenes ügyészség kihallgatta a miniszterelnök testvérét

külföld
2015 február 26., 17:29
comments 57

Rekordszámú magas rangú politikus - 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag - ellen indított eljárást 2014-ben a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) - közölte Laura Codruta Kovesi, a DNA főügyésze kedden a legfőbb ügyészség részlegeként működő szervezet évértékelő értekezletén.

De a korrupciós ügyészség nem csak ezzel villantott csütörtökön:

egy ügyben tanúként kihallgatták Victor Ponta miniszterelnök testvérét, Alexandra Hertanut.

Ugyanebben az ügyben Alexandra Hertanu férjét, Iulian Hertanut már őrizetbe vették. A miniszterelnök csütörtökön úgy reagált a hírre, hogy az egészet az ő lejáratására irányuló médiakampányként próbálta beállítani. A Facebookon azt írta, mélyen megbántódott.

A főügyész szerint a DNA tavaly minden korábbi rekordját megdöntötte, a szervezeténél dolgozó 86 ügyész több mint 9000 ügyben nyomozott, és egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt. Kovesi szerint, ha sikerülne behajtani az elítéltektől a korrupciós ügyekben jogerősen elkobzott több mint 300 millió eurót,

abból fedezni lehetne a romániai orvosok egyéves fizetését.

A DNA évértékelő értekezletén Klaus Iohannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök is részt vett.

A törvénytelenül szerzett vagyonok elkobzását az államfő is sürgette: Iohannis elfogadhatatlannak nevezte, hogy a korrupciós ügyekben elrendelt vagyonelkobzások alig tíz százalékát sikerül csak a pénzügyminisztériumnak behajtani. Rámutatott: ahogy nem fakultatív, hogy egy elítéltet börtönbe zárnak-e, ugyanúgy a vagyonelkobzási rendelkezések is kötelező részei a korrupciós bírósági ítéleteknek, hogy a korrupciót ne csak büntessék, hanem a csábítás is megszűnjön.

Iohannis úgy értékelte, hogy a DNA megalakulása és hatékonnyá válása jelentős változást hozott a román társadalomban: eltűnt az emberekből a kis- és nagykorrupcióval szembeni tehetetlenség érzése. Úgy vélte, hogy a DNA megérdemelten élvezi a polgárok bizalmát, az Európai Bizottság elismerését.

Iohannis azt mondta, hogy feltétel nélküli szövetségese a DNA-nak a korrupcióellenes harcban, mivel azt a jogállamiság kulcsintézményének tekinti.

„Nincs más út a román társadalom számára, mint a korrektség és törvénytisztelet.”

- jelentette ki.

A DNA a nagykorrupciós ügyekben illetékes, vagyis azokban az esetekben, amelyekben 10 ezer eurónál nagyobb összegű megvesztegetésről vagy 200 ezer eurónál nagyobb kárról van szó, illetve minden olyan esetben, amelyben a gyanúsítottak köztisztviselők. (MTI, TransindexAgerpress)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.