Végre kiderült, mi történik Orbán Viktor Facebook-oldalán

POLITIKA
2015 március 01., 07:06
comments 289

Izgalmas tartalmat kaptunk levélben pár nappal ezelőtt. Három kutató készített el egy részletes tartalomelemzést az Orbán Viktor Facebook-oldalára kitett híres kukucskálós képhez az első 10 nap során érkezett kommentekről.

Erről a képről van szó, ha valaki nem emlékezne:

Frissítés: a poszt időközben eltűnt, de ez volt az:

A meglehetősen részletes tartalomelemzés olyan kérdésekre koncentrált, mint hogy hány napon keresztül aktivizálta a kommentelőket a bejegyzés, hogyan alakult a negatív, a semleges és a pozitív kommentek aránya, illetve hogy milyen típusokba sorolhatóak tovább a kommentek.

És hogy mi derült ki? Mi most pár izgalmasabb részletre fókuszálunk, de a cikk végén elérhető a teljes elemzés is.

  • A posztsűrűség tekintetében nem találtak a kutatók semmi meglepőt: a kommentforgalom döntő többsége az első két napban történt.

orbankomment01

Ezután pedig következett a tényleges tartalomelemzés. A kommenteket két csoportra bontották: különszedték a negatív, illetve a pozitív, semleges és besorolhatatlan kategóriájú kommenteket.

Negatív tartományba esett például a

A gonosz manó!

vagy a

Aki Viktornak Boldog Karácsonyt kíván az most õszintén légyszives mondja már meg mit szívott ?? Mert atom anyag lehet az már bizonyos

hogy csak enyhébbeket említsünk. A pozitív kategóriába természetesen főleg karácsonyi üdvözletek kerültek.

Az elemzőket főleg az érdekelte, mi visz rá embereket, hogy egy karácsonyi jókívánsághoz is negatív tartalmú kommenteket szúrjanak oda. Amikből amúgy akadt bőven:

A megfigyelt tíz nap alatt összesen 1420 hozzászólás volt negatív hangvételű. Ez az összes hozzászólás 32.1 százaléka.

orbankomm02

Negatív tartalmú kommentek persze azonnal megjelentek, de érdekes, hogy csak később váltak gyakoribbá, és az arányuk az idő múlásával növekvő tendenciát mutatott.

Az első három napot követően egyedül december 29-én, amikor mindössze 49 hozzászólás érkezett, magasabb a nem negatív hozzászólások száma a negatív hozzászólásokénál (az előbbi száma 32, az utóbbié 17). A miniszterelnököt elítélő, őt, valamint politikáját negatívan ábrázoló hozzászólások már az első két nap során is viszonylag magas számban születtek (983 db), aztán később fokozatosan átvették a terepet, és dominánssá váltak a hozzászólások között. A pozitív és semleges hozzászólások az első két napon és december 29-én uralták a hozzászólásokat (83% és 66%).

Érdekes információ, hogy mindössze 35 olyan hozzászóló volt, aki kettőnél többször írt megjegyzést az eredeti poszthoz. Az sem annyira gyakori, hogy egy komment alatt kialakuló kommentvitába valaki nagyon belelendüljön, az elemzés során mindössze 71 olyan hozzászólás-csoportot találtak, melyekben ugyanaz a felhasználó legalább három kommentet írt.

Ráadásul a negatív kommentek között nem látni magasabb arányát mindennek, mint a nem negatív kommenteknél.

Ezek szerint el kell vetnünk azt a feltételezést, hogy a több mint 1300 negatív tartalmú hozzászólás olyanoktól származott volna, akik visszatérően, ugyanazt a tartalmat hajtogatva szándékosan bombázták volna szét a posztot. Ha voltak is ilyenek, akkor azok csak páran lehetettek és a negatív hozzászólások elenyésző töredéke fűződhet a nevükhöz.

- írják az elemzésben. Azt természetesen nem lehet kizárni, hogy valaki több Facebook-profilt is fenntart, és ezek segítségével több néven is kommentel a miniszterelnök oldalára, de ezt egy ilyen elemzés képtelen ellenőrizni.

Amit érdekesnek talált még a három kutató, az a negatív kommentek nagyfokú nyelvi diverzitása volt. Ehhez képest a pozitív kommentek viszonylag egyszerűbb sémát követtek, 39,5% közöttük a karácsonyi jókívánságra adott konvencionális viszontválaszok aránya. A ’boldog’, ’békés’ ’áldott’, ’isten’, ’köszönjük’, ’köszönöm’, ’karácsony’, ’család’ szavak valamelyike a nem negatív hozzászólások 36%-ában szerepel.

A negatív kommenteket tovább osztályozva hét szempont mentén tudtak kategóriákat alkotni az elemzők:

  • Akik alapból elutasítják az Orbántól érkező karácsonyi jókívánságot.
  • Akik a képen megjelenő férfi fizikai tulajdonságait bélyegzik rondának.
  • Akiknek Orbánról a kilátástalanság, a szegénység fogalmai jutnak eszébe.
  • Akiknek a kegyúr vagy a bűnöző karaktere.
  • Akik büntetést vagy kínzást vizionálnak a miniszterelnök számára.
  • Akik átkot vagy megsemmisítést vetnek fel. Ez a legsúlyosabb kategória, egyértelműen. 
  • És végül volt a besorolhatatlan kategória, ahova a többi változatos negatív komment került.

Példák erre az utóbbira:

orbankomm05

A pozitív vagy semleges kommentek ezzel szemben öt kategóriába befértek:

  • A vicceskedők
  • A konvencionális karácsonyi kívánságok
  • Akinek Orbánról a támogatás, a szeretet vagy az imádat jut eszébe
  • Akik inkább haverságra vagy családtagi vonalra vették a dolgot
  • És az egyikbe se simán besorolhatóak

Ez utóbbiban ilyesmik vannak:

orbankom06

A nemek megoszlása

A 4428 hozzászólás 53,4 százalékát írta férfinévvel bejelentkező felhasználó. 43,3 százaléka származott a kommenteknek női nevű felhasználótól, a kommentírók nemét pedig az esetek 4,4 százalékában nem lehetett megállapítani.

orbankomm03

Szintén nagyon beszédes még, hogy milyen kommenteket lájkolnak az olvasók.

Az Orbán bejegyzésére érkező kommentek összesen 42,800 lájkot kaptak, azaz közel 10 lájk járt egy kommentnek. A legtöbb lájkot, egész pontosan 2153-at ez a komment kapta:

 „Ha szomorú leszek ide jövök majd kommenteket olvasni. :D”

Főleg az első nap érkezett kommentek kaptak sok lájkot, ami nem is csoda, hiszen a Facebook algoritmusa a sokat lájkolt kommenteket tartja felül, azaz ami egyszer beindult, utána már vélhetően sokáig jól fog szerepelni.

És akkor egy igazán érdekes felfedezés:

a negatív tartalmú kommentek sokkal több lájkot kapnak, mint a nem negatív kommentek!

orbankomm04

Erre lehetne magyarázat, hogy a negatív kommentek sokkal inkább tartalmaznak véleményt, míg a konvencionális jókívánság kommentek nem, azokon nem igazán van mit lájkolni. De az elemzés készítői szerint ez a magyarázat is elvérzik, mert arányaiban vizsgálva az derül ki, hogy a negatív véleménykommentek látványosan lenyomták lájkokban a pozitív véleménykommenteket is:

A negatív kommentek az Orbánt expicit módon támogató, Orbánt közeli ismerősnek, családtagnak feltételező kommenteknél is számottevően több lájkot kaptak. A konvencionális üzenetek nagy aránya ezek szerint hozzájárul ugyan a lájkok közötti nagyarányú különbséghez, de nem magyarázza meg azt teljesen.

Tanulságok

Mindezek alapján az elemzés végén ezeket vonták le a szerzők: 

  • A posztra érkezett hozzászólások 80%-a az első két nap érkezett – utána már elenyésző számban írtak a posztról a felhasználók. A posztra e két napon írt hozzászólások kapták a lájkok 99%-át.
  • A negatív tartalmú hozzászólások a nem negatív hozzászólások felét sem tették ki, de arányuk egy nap (december 29.) kivételével végig nőtt a megfigyelt tíz nap során. Az egyes hozzászólásokra adott lájkok száma közel 43 ezerre rúgott. Ha lájkok számát figyelembe vesszük, akkor a negatív hozzászólások több mint hétszer több lájkot kaptak, mint a nem negatívak.
  • A hozzászólások mintázata arra mutat, hogy koránt sem igaz az, hogy a hozzászólók egy kis csoportja „trollkodta volna szét” a posztot. Negatív véleményt a hozzászólók sokasága fogalmazott meg – spontán és egymástól függetlenül. Ritkaságnak számított, hogy egy hozzászóló többször írt megjegyzést.
  • A negatív hozzászólások esetében megfigyelhető, hogy inkább használtak elvont fogalmakat, és közöttük az elutasítás, a düh és a gyűlölet különböző fokozatai jelentek meg, gazdag nyelvi környezetben. A nem negatív hozzászólásokat a konvencionális hozzászólások uralták, amelyek a karácsonyi üdvözlet megismétlésére, viszonzására szorítkoztak.
  • Fontos kiemelni még, hogy a hozzászólók rendkívül szoros perszonális (sokszor közeli baráti) viszonynak tekintik a közöttük és Orbán Viktor közötti kapcsolatot. A posztra adott negatív és nem negatív hozzászólások közötti fontosabb különbségek négy területen ragadhatók meg. A negatív hozzászólások nyelve sokszínűbb, sokkal diverzifikáltabb, mint a másik csoporté.
  • Bár a karácsony estéjén kitett, karácsonyi képpel illusztrált poszt az alkalomnak megfelelő jókívánságokat tartalmazott, és a képen Orbán Viktor kedvesen mosolyog – de mégis azt látjuk, hogy ez a gesztus hihetetlen mértékű ellenérzést, nemtetszést és dühöt váltott ki a kommentelők több mint egyharmadából. 

A teljes elemzés rengeteg példakommenttel együtt itt olvasható pdf-ben:

ov_xmas_v3

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.