A leggazdagabbak még gazdagabbak lettek: Itt a Forbes idei listája a világ legvagyonosabb embereiről

gazdaság
2015 március 02., 15:07
comments 59

A gazdasági lap 1826 dollármilliárdosról tud a világban, soha korábban nem voltak ennyien ennyire gazdagok. Összvagyonuk értéke pedig hétezer milliárd dollár, ez hatszáz milliárddal több, mint tavaly. A listán 290 új szereplő bukkant fel, közülük 81 jött Kínából.  A listára felkerültek átlagvagyona 3,86 milliárd dollár, ez 60 millióval kevesebb, mint tavaly volt, de nyilván csak az új szereplők húzták le az átlagot.

A listát ismét a Microsoft-alapító Bill Gates vezeti, az elmúlt 21 évből most tizenhatodik alkalommal. Tavaly a vagyona 3,2 milliárd dollárral nőtt, 79,2 milliárd dollárra, annak ellenére is, hogy 1,5 milliárdot költött el jótékonysági célokra. Második a mexikói Carlos Slim, Warren Buffett pedig a harmadik, a spanyol Amancio Ortega előtt.

A tavalyi év legnagyobb nyertese Buffett volt, 14,5 milliárd dollárt keresett össze. Mark Zuckerberg már a tizenhatodik, most először fért be a leggazdagabb húsz ember közé. Nem ő az egyetlen fiatal, 46 negyven évnél fiatalabb milliárdos bukkant már fel a világban. A legfiatalabb Evan Spiegel, aki 24 éves, és 22 éves volt, amikor létrehozta a Snapchatet. A techvilág amúgy is jövedelmező terület volt, csak az Uber például három embert repített a milliárdosok közé. Szintén izgalmas szereplő még Elizabeth Holmes, aki a vérvizsgálatokra szakosodott Theranos nevű céget vezeti, és aki 31 évesen a legfiatalabb self-made milliárdos nő a bolygón. Kaliforniában amúgy 131 embernek van tíz számjegyű vagyona, ezzel az állam a világon minden országot megelőz, kivéve az Egyesült Államokat és Kínát.

photo_camera Oxfam-tüntető Belgiumban, 2014-ben (EMMANUEL DUNAND / AFP)

A tavalyi év legnagyobb vesztese Aliko Dangote. A nigériai vállalkozónak egy év alatt 25 milliárdról 14,7 milliárd dollárra csökkent a vagyona, főleg a cement iránti nemzetközi érdeklődés csökkenése és a nigériai gazdaság nehézségei miatt. De még így is Afrika leggazdagabb embere.

Országszinten a legnagyobb vesztes Oroszország, ahol a korábbi 111 milliárdos helyett már csak 88 maradt. Ezzel már India és Németország is leelőzi őket. A tavalyi listához képest 128 ember esett ki a milliárdosok klubjából, köztük az ukrán elnök, Petro Poroshenko is.

Guatemalának most először van milliárdosa, és Izland is most tért vissza, öt év szünet után. Az is világosan látszik, hogy a vállalkozók egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a világ elitjén belül. 1191 olyan tagja van a listának, aki maga teremtette meg a vagyonát, és csak 230 olyan szereplő, aki örökölte azt. 405 olyan ember van, aki pedig komoly összeget örökölt ugyan, de azt azóta jelentősen megnövelte. 

A világ leggazdagabb egy százalékának töretlen gazdagodása kritikákat is szokott bőven kiváltani. A brit Oxfam idei jelentése szerint míg 2009-ben még a világ vagyonának 44 százaléka, tavaly már a 48 százaléka volt a leggazdagabb 1 százalék tulajdonában. Ha ez a folyamat folytatódik, 2016-ra az 1 százaléké lesz a Föld több mint fele. De ugyanerre a témára felfűzött könyvével lett a tavalyi év abszolút bestseller-szerzője Thomas Piketty is.

A Bloombergnek van egy naponta frissülő interaktív oldala a leggazdagabb emberekről, itt lehet pörgetni. (Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.