A kormány legújabb ötlete: hetedikben megmondanák, ki minek tanuljon

oktatás
2015 március 05., 07:45
comments 853

Egészen furcsa tervvel állt elő a kormány. A Magyar Nemzet szerzett meg egy szakképzési koncepciót, ebből kiderül, hogyan alakítaná át a középfokú képzés szerkezetét a kormány.

A kormány szerint több megfelelően képzett szakmunkásra és technikusra van szükség, miközben túl sokan járnak gimnáziumba. A koncepció szerint azért is rossz, hogy ilyen sokan járnak gimánziumba, mert jelenleg már 2,5-es átlaggal is be lehet kerülni, márpedig azzal nem lehet majd továbblépni a felsőoktatásba.

Ott még nem tartanak, hogy korlátozni kellene a gimnáziumi férőhelyek számát, de szigorítanák a bejutási követelményeken, amivel elérhető lenne, hogy a többség inkább a szakképzésbe kerüljön be.

És itt jön a mesterterv: pályaorientációs tanácsadással egybekötött képesség- és tudásmérést vezetnének be az áltlános iskola hetedik osztályának a végén. Ennek az eredményéhez kötnék, ki hova mehetne tovább.

A koncepció szerint - amiről a Népszabadság is írt korábban - "a demográfiai változásokra visszavezethető tanulólétszám-csökkenés elsősorban a szakiskolákat érintette", vagyis a szülők nem ide akarják iratni a gyerekeiket. De majd most segítséget kapnak a kormánytól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.