Az MNB százmilliárdokat borított a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária ügyében

bűnügy
2015 március 10., 09:45
comments 93

A parlament gazdasági bizottsága előtt beszélt Windisch László az utóbbi három hétben durva csalásgyanúba keveredett brókercégekkel / befektetési szolgáltatókkal kapcsolatban. Ezek csak az újdonságok, amiket ma elmondott a felügyelet vezetője.

photo_camera Windisch László, az MNB alelnöke (középen) kemény bejelentéseket tett.

BUDA-CASH

Végre megtudtuk a felügyelet verzióját arról, hogy nagyjából mi történt a Buda-Cashnél. Windisch már korábban elmondta, hosszú ideje hamisíthatják a nyilvántartásokat, és hogy a DRB bankcsoporttal összefonódóan "szokatlan értékpapír-ügyeleteket" észleltek, továbbá bizonyos értékpapírok is hiányozhatnak.

Ami újdonság, az a következő:

A Buda-Cash a gyanú szerint sajátjaként kezelte az ügyfelei vagyonát. Az értékpapírjaik egy részét fiktív számlákon tartotta, amelyekről hamis nyilvántartásokat készített; amit az ügyfelek felé, az elszámolást végző KELER felé és az MNB felé küldött a cég, az megegyezett egymással, csak éppen nem volt valódi. Az ügyfelektől elvett, fiktív számlára utalt értékpapírokkal különféle ügyeleteket folytattak a cégnél, anélkül, hogy erről az ügyfelek tudtak volna. De nem csak így csaltak, az ügyfelek valódi számláin az ügyfelektől kapott megbízásokat nem teljesítették, viszont erről olyan hamis kimutatásokat készítettek, amiből úgy tűnt, mintha megtették volna.

Windisch László elmondta, a brókercég ügyfelei vagyonából nagyjából 40 milliárd forint hiányozhat, a DRB bankok vagyonából pedig a mostani állapot szerint 62 milliárd forintnyi állampapírral nem tudnak elszámolni. Ez a mínuszos állomány fiktív számlákon szerepel csak, gyakorlatilag el lett tüntetve.

QUAESTOR

A jelek szerint a Quaestor-ügy a Buda-Cashnél is nagyobb lehet. Az MNB gyanúja szerint 150 milliárd forintnyi nem valódi kötvényt bocsátott ki a cég a 60 milliárdnyi legális kötvénye mellé – a cég felszámolása esetén 210 milliárd forintnyi vagyon olvadhat el. Erről az ügyről még sokat fogunk beszélni, a hátteréről itt írunk bővebben.

HUNGÁRIA

A fenti kettőhöz képest egészen kicsi a Hungária Értékpapír ügye, itt a csalás lényege az lehetett, hogy a brókercégnél egyszerűen felvették az ügyfelek pénzét, többszáz millió forint értékben. A teljes kár 1 és 6 milliárd forint között lehet, utóbbi abban az esetben, ha egyáltalán nem fogják tudni a zárt körben kibocsátott kötvényeket visszafizetni. Windisch egészen kémfilmes részleteket is elárult, például hogy biztonsági kamerák felvételeit is lefoglalták.

Mi lesz most?

Windisch László MNB-alelnök szerint az MNB hamarosan javaslatot fog tenni a törvények szigorítására. Szerinte szükség van erre, hogy helyreálljon a bizalom a befektetési szolgáltatókban. A következő példákat említette:

  • gyakoribb ellenőrzés
  • nagyobb bírságok
  • legyen állandó helyszíni felügyeleti ellenőr
  • ellenőrizzék a könyvvizsgálókat
  • legyen informatikai auditor
  • legyen brókernyilvántartás
  • a Kelernél lehessen követni az értékpapírok tulajdonosait

Rogán Antal két bombasztikus mondatot is mondott Windisch bejelentései után.

  1. "Tehát a magyar brókercégeket pénzügyi korrekció öööakarommondani korrupció szövi át."
  2. "Kisbankok kibfeketetőinek kispénzét lopták el a kisemberektől."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.