Lemond a román pénzügyminiszter, mert korrupcióval vádolják

Darius Valcov román pénzügyminiszter benyújtotta lemondását, mivel a román korrupcióellenes ügyészség korrupcióval – megvesztegetés elfogadásával – gyanúsítja.

Ezt Victor Ponta, a következmények nélküli balkáni ország miniszterelnöke jelentette be, és azt is elmondta, hogy elfogadta azt. Korábban az állam elnöke, Klaus Iohannis felszólította Pontát, hogy váltsa le gyanúba keveredett miniszterét.

Ponta azért még megkérte Valcovot, hogy a következő napokban terjessze be az adótörvény-módosítás végleges változatát, amely jelenleg társadalmi vitán van, és csak ezt követően javasol új tárcavezetőt.

Valcovot pénteken este hallgatta ki az ügyészség, és azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2013 között, Slatina város polgármestereként összesen 2 millió euró (610,4 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól. Ezért cserében közbenjárt, hogy az illető cége kapjon meg több önkormányzati szerződést Slatinában, illetve egyéb dél-romániai városokban - állítja a vádhatóság.  Valcov, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja korábban két cikluson át vezette a Románia déli részén fekvő települést, ezt követően pedig szenátornak választották. A pénzügyi tárcát a decemberi kormányátalakítás során kapta meg. Az általa vezetett minisztérium februárban jelentős adócsökkentést jelentett be. Ennek a tervezetnek a véglegesítését várja tőle Ponta.

(MTI.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.