Gödöllő örökös polgármestere nagyon nekiment a hatalmasoknak

Gödöllőnek a rendszerváltás óta csak egy polgármestere volt: Gémesi György. Az egykori MDF-es politikus a városvezetés mellett a magyar és az európai önkormányzati szerveződésekben is aktív, ő a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, és az EU Régiók Bizottsága nevű fórumán is tevékenykedik.

Gémesiről korábban nem lehetett azt mondani, hogy rosszban lenne az ország vezetőivel, március 15-i beszédében azonban nagyon komolyan nekiment Magyarország vezetőinek.

„Az egyre mélyülő morális válság, az elképesztő méreteket öltő korrupció, a hatalom a rendszerváltozás óta eddig soha nem látott centralizációja, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecserélése, a politika létráján a hatalom és a vagyon köré sereglett bűnözők megjelenése, a brókerbotrány során eltűnt száz milliárdok, a valódi felelősök megnevezése nélkül csak egy része ezeknek a történéseknek. Mindemellett lassan működésképtelen az egészségügy, a közoktatás az államosítás után többe kerül és lassan, de biztosan csúszik lefele, az egyre nagyobb szociális feszültségeknek már a közbiztonságot veszélyeztető következményei vannak, az önkormányzatok pedig lassan a tanácsrendszerhez hasonló helyzetbe kerülnek és külpolitikánk pedig soha nem látott mélyrepülésben van.

Lassan nincs olyan európai ország, amely komolyan szóba állna velünk, miközben olyan szövetségest is elvesztettünk, mint a lengyelek, akikkel tradicionálisan jó kapcsolatot ápoltunk.

A közmédiumok teljes politikai felügyelete pedig a 48-as 12 pontban megfogalmazott sajtószabadságot tiporja sárba. És ne csodálkozzon senki, ha a gyermekeink nem Magyarországon képzelik, tervezik a jövőjüket, hiszen itthon nincs jövőképük.”

- mondta a polgármester, aki szerint az is nagy probléma, hogy a magyar társadalom jelentős része úgy viselkedik, mintha nem venné észre ezt az országra törő romlást.

Forrás: Facebook

„Tudom, sokan nem tehetik, hogy megszólalnak, mert van mit veszíteniük vagy egyszerűen félnek. Félnek, a retorziótól, féltik az állásukat, a családtagjaik állásást, a vállalkozásukat, megrendeléseiket, egzisztenciájukat. Ez az érzés, ami sokszor kettős beszédet is eredményezett ebben az országban, nem is olyan régen ismerős volt sokunknak. Ettől szabadultunk meg, illetve akartunk megszabadulni 25 évvel ezelőtt.

Úgy tűnik, ez a megszabadulás átmeneti volt.”

Beszéde végén Gémesi az ország vezetőinek figyelmét hívta fel arra, hogy szerinte az országnak ma nem forradalomra vagy szabadságharcra van szüksége, hanem az építkezés újrakezdésére és hiteles politikára.

„A folyamatos háborúzás valós és vélt ellenfelekkel nem segíti ezt az építkezést. Szabadságharc egy virtuális szabadságért eltereli a figyelmet a valós problémákról. A hatalmon lévők berkein belüli, egymás ellen folytatott heroikus küzdelem pedig legyengít mindenkit, elveszi az erőt és az energiát a tornyosuló nehézségek megoldása elől. Az ellenzék szánalmasan gyenge és sok esetben hiteltelen próbálkozásai pedig nem késztetik a hatalmon lévőket valós versenyre.”

Gémesi György teljes beszédét ide kattintva lehet elolvasni.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.