A finn iskolákban eltörlik a tantárgyakat

2015 március 21., szombat 12:32
442

Tantárgyak helyett témákat fognak tanítani a finn oktatási intézményekben a jövőben.

Bár Finnország eddig is kiemelkedő, ami az oktatás színvonalát és gyakorlatliasságát illeti (csak néhány távolkeleti ország nyomja le őket a PISA-teszteken) most újabb merész húzásba kezd az állam, amikor eltörli a XIX. századi oktatás vívmányának tekintett tantárgyakat.

A gyerekek oktatása tehát nem tantárgyak köré, hanem  érdeklődési területük köré fog szerveződni: ha valaki például vendéglátózni szeretne felnőttként, akkor a cafeteria-képzést választhatja, amely egyszerre tartalmaz matematikai, idegennyelvi, jogi és kereskedelmi, kommunikációs ismeretek is ahelyett, hogy a leendő barista végigszenvedjen 8 év teljesn absztrakt kémiaórát.

Ugyanígy, ha valaki a későbbiekben az Európai Unióval akar foglalkozni, ott akar dolgozni, akkor történelmi, jogi, filozófiai, idegennyelvi ismeretekhez juttat, ami jövőbeli foglalkozásához a leginkább passzolhat.

Marjo Kyllonen, az Independentnek nyilatkozó oktatási szakértő szerint nagy kihívás lesz ez egész Finnország számára, ráadásul több változtatást is bevezetnek: a diákok kisebb csoportokban tudnak majd dolgozni ahelyett, hogy mindannyian egy irányba, a tanár felé merednének.

Kyllonen szerint az oktatásnak a jövőre kell felkészítenie a gyerekeket, mert ott lesz rájuk szükség, ezért el kell lépni a régimódi, a XIX. századra optimalizált megmerevedett oktatási rendszertől. (Independent)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt