A Szijjártó KüKüM-je alá tartozó állami cégek eszetlen pénzekkel ragadhattak a Quaestorban

Magyar Nemzeti Kereskedőház, az Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító is jelentős összegeket tartott a 150 milliárd forint fiktív kötvényt kibocsátó Quaestornál, értesült az Index. A külügyminiszérium nem cáfolta az értesülést; arra a kérdésre, hogy miért nem a Magyar Államkincstárnál tartották a pénzt, annyit válaszoltak, hogy

"az előzetesen végzett felmérések alapján a Quaestor volt az egyetlen cég az értékpapír szolgáltatók közül, amelyik a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára díjmentesen biztosította szolgáltatásait."

A nemzeti kereskedőház 8,7 milliárd forint értékben vásárolt értékpapírokat csak 2013-ban. Hogy a gigantikus mérleggel rendelkező Eximbank (amelynek éléről fura körülmények között távozott tavaly decemberben az elismert szaktekintélynek tartott Nátrán Roland) és az exportbiztosító mennyi pénzt tartott a kamukötvényes cégnél, azt nem tudni.

Korábban megírtuk, hogy a moszkvai és isztambuli kereskedőházat a Quaestor működtette, szóval megvolt a szoros kapcsolat a Szijjártó-féle minisztériummal. A gigantikus pénzügyi botrány kipattanása után a minisztérium megszakította a kapcsolatot a céggel.

(Index)

UPDATE 18.27

Cikkünk megjelentése után a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben cáfolta az Index értesüléseit. A Külügyminiszteri Kabinet ezt írta:

  • Az Eximbank és a MEHIB a Quaestor-csoportnál nem vezet és nem is vezetett számlát, nem tartott pénzt, letétet vagy az állami vagyon bármely részét.
  • Az Eximbank és a MEHIB semmilyen pénzpiaci kapcsolatban sem áll és nem is állt, pénzpiaci ügyleteket nem kötött a Quaestor-csoporttal.
  • A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tőkéjének bizonyos részét valóban a Quaestornál tartotta. Azonban az MNKH vezetői figyelték a pénzpiaci folyamatokat, látták azt, hogy bedőlt a Buda-Cash és a Hungaria Értékpapír, ezért úgy döntöttek, hogy a továbbiakban nem tartják a brókercégnél a pénzüket, és ennek megfelelően kivették a tőkét a Quaestortól.

Tehát a cikk állításával ellentétben a KKM háttérintézményeinek pénze nem „ragadt be” a Quaestornál, állítja a tárca. De a válasz talán még több kérdést vet fel.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;