Az NGM megkapta a tökéletes érveket a vasárnapi zárva tartás ellen, de Orbán és a KDNP tesznek rá

gazdaság
2015 március 23., 11:23
comments 340

És igen, megkerült a vasárnapi zárva tartásról szóló 2011-es hatástanulmány, ami nem hatástanulmány, csak egy közvélemény-kutatás, amiért a kormány fizetett néhány millió forintot egy cégnek, hogy aztán annyira ne csináljanak vele semmit, hogy el is tűnjön valahol a minisztérium süllyesztőjében.

Most valahogy mégis előtúrták az irattárból vagy bekérték a szerzőtől, és kirakták a kormány honlapjára.

Pedig akár meg is szívlelhették volna a közvélemény-kutatás egy-két megállapítását. (Önmagában sokatmondó, hogy a kormány az intézkedés hatásaira nem volt kiváncsi, csak arra, hogy a lakosság hogyan fogja fogadni azt.) Néhol egészen parádésak a 40 oldalas tanulmány eredményei és következtetései. Itt van rögtön az első gondolata a vezetői összefoglalónak, ami választ keres arra, hogy miért népszerűtlen ez a vasárnapi zárva tartós dolog:

"Ennek egyik oka lehet, hogy nem szeretnék, ha direkt "hatalmi" eszközökkel befolyásolnák a vasárnapi szokásaikat és viselkedésüket."

És mi lesz, ha bevezetik, és a vasárnapi vásárlói tömegek ellepik a boltokat a hét többi napján?

"Ennek költségei nem is, de hatásai becsülhetők: dugók, vásárlói tömegek, családi feszültségek, környezetszennyezés, stb."

– írja a közvélemény-kutatás után készült jelentés.

A legviccesebb eredménye a közvélemény-kutatásnak talán az, ami arra keresi a választ, hogy vannak olyan savanyú emberek, akiknek befolyásolja a "hitéletét", hogy vasárnap nyitva vannak az üzletek. Hát, nem nagyon:

gráfegyház

Kiderült, hogy a magyar nagyjából 3 százaléka van olyan fundamentalista, mint Harrach Péter vagy Semjén Zsolt, hogy keserűen ne tudjanak templomba menni azért, mert nyitva van a pláza.

Az emberek egy jelentős része nem igazán tud más nap vásárolni különféle objektív körülmények miatt:

gráf1.

A vasárnapi vásárlás egyébként sokaknál fontos családi program:

gráf2

Ezért nem meglepő módon kevés olyan dolog van, amiben a magyar nép annyira egyetértene, hogy elutasítja, mint a vasárnapi zárva tartás – igaz, tanulmány szerint jelentős részük "meggyőzhető" (a kormány pedig egyébként is azzal szórakozik, hogy hatalmi elképzelései átnyomja rajtunk, és ezzel is leuralja a diszkurzív teret):

gráf közvélemény

Milyen cikkeknél okoz nehézséget a vasárnapi zárva tartás betiltása? Sok élelmiszert és egyéb használati tárgyat vesznek ilyenkor, de ezek pótolhatóak. A drágább, kevésbé mindennapos dolgok, mint tartós fogyasztási cikkeket és a lakberendezési tárgyakat nehezebben fogják hétközben megvásárolni. Szóval akár tényleg kieshet jelentősebb mennyiségű fogyasztás. (Ami, mint megírtuk, egybeeshet a kormány céljaival.)

tábla1

gráf alternatíva
Már csak azért is, mert a tartós fogyasztási cikkeket (a hűtőszekrénytől az autóig) szeretik az emberek kipróbálni. És erre az esetek közel felében (!) vasárnap nyílik mód.

gráf4

Talán nem meglepő, hogy jómódúbbak jobban szeretnek vasárnap vásárolni, mint azok, akiknek nincs miből:

gráf jövedelmi tized

És végül egy olyan dolog, ami miatt a kormány mégis megléphette a dolgot: a gonosz multinacionális vállalatok.

gráf3

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.