Matolcsyék kifizettetnék a pénzügyi szektorral a Quaestor 150 milliárdos kamukötvényeit

gazdaság
2015 március 24., 13:07
comments 289

A Magyar Nemzeti Bank határozott: kezdeményezni fogják, hogy a BEVA (a befektetésvédelmi alap) kártalanítsa azokat az ügyfeleket, akiknek a Quaestor fiktív kötvényeket adott el – mondta Windisch László, az MNB alelnöke.

(Ez azt jelenti, hogy részben a felügyelet elalvása mellett bekövetkező bűncselekménysorozat óriási kárait a pénzügyi szektor vétlen képviselőivel fogják kifizetni. Pótbefizetések lesznek.)

Mivel befektetési szolgáltatás keretében átvett ügyfélpénzekről van szó, ezért a BEVA köteles kártalanítani az átvert ügyfeleket. A jegybank határozottan képviselni fogja ezt a határozatát, mondta az MNB felügyeleti illetékese.

A BEVA tud forráshoz jutni, ezt jogszabályok határozzák meg, ezért nincs kétség afelől, hogy lesz pénz a kártalanításra – mondta Windisch. Elmondta azt is, amit tegnap a felügyelet válaszolt nekünk, tehát hogy az MNB csak a Quaestor-csoport pénzügyi részei felett gyakorol felügyelet, ezért azt, hogy épp hogyan ürítik ki a céget, nem tartozik az MNB felelősségi körébe. Feljelentést viszont tettek.

Windisch szerint 30-31 ezer ember van, akinek a számláján Quaestor-kötvény is van. Ebből 58 milliárd legális, összesen viszont 210 milliárd forint kötvényvagyon van. Még vizsgálják, mi a valóban létező, és mi a nem létező kötvény. Az MNB alelnöke hangsúlyozta: a mostani döntés csak a 150 milliárd forintnyi fiktív (hivatalosan nem létező, csalárd módon kiszórt) kötvényre vonatkozik.

Tehát: az a Quaestor-károsult a mázlista, akit átvertek.

Windsich megígérte, hogy az MNB nem fogja a szőnyeg alá söpörni a problémákat, hogy a közvélemény értesüljön mindenről. De a vizsgálatokat még nem zárták le.

Matolcsy György szerint nincs rendszerszintű kockázat a brókerügyek miatt, mivel az érintett összegek az összes magyarországi befektetett vagyonhoz képest csekélyek. Sőt, Matolcsy szerint a magyar pénzügyi rendszer tisztuláshoz is hozzájárulnak ezek a botrányok.

Matolcsy szerint a családok, az egyéni és önkormányzati befektetők pénze indult a nagybankok, az állampapírok és banki tulajdonban lévő pénzügyi kötvetítők felé.

Az MNB elnöke szerint ez egy kedvező folyamat, de még elemzik.

Korábban beszéltek az MNB vezetői az új alapkamatcsökkentési ciklusról.

"Ez egy gazdaságtörténeti áttörés"

– mondta szerényen Matolcsy György az alacsony alapkamatról. Matolcsy szerint az MNB tevékenységének minden fontosabb dimenziója hozzájárult a magyar makrogazdaság kedvező folyamataira.

Középtávon az inflációs alappálya Magyarországon alacsonyabb a korábban vártnál. Ezért rugalmasabbá teszik az inflációkövető politikát. Tehát a jegybank nem fog megállni a mostani 15 bázispontos csökkentésnél – és ezt addig folytatni fogják, amíg el nem érik az új, rugalmasabb inflációkövető célt. Az inflációs jelentést hamarosan nyilvánosságra hozzák, mondta az MNB elnöke.

"Hajrá, előre!"

– mondta Matolcsy az S&P felminősítséről. Bár azzal elégedetlen Matolcsy, hogy mindhárom hitelminősítőnél bóvliban vagyunk, szerintem ez sértettséggel és a magyar modelltől való idegenkedéssel magyarázható. Matolcsy elismételte azt is, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, mérlegcélja, bármilyen más célja az inflációs célkövetésen kívül

Balog Ádám, az MNB alelnöke az új alapkamat-csökkentési ciklussal kapcsolatban azt mondta, hogy a korábbi 3 százalékos cél helyett plusz-mínusz 1 százalékos toleranciasávot határozott meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.