A fél Fidesz megkaphatta a fülest a Quaestor-bukás előtt

bűnügy
2015 március 25., 12:30
comments 526

"A Fideszben legalább 2-3 nappal a Hungária Értékpapír Zrt. bedőléséről szóló március 5-i első hírek, és 6-7 nappal a Quaestor öncsődje előtt tudták, hogy ez a két cég lehet a következő"

– írja az Index egy március 4-i háttérbeszélgetésre hivatkozva, ahol "a Fidesz-frakció egyik tagja" beszélt. A politikus meg is nevezett három céget, köztük a Hungária Zrt.-t és a Quaestort. Az információk így eljuthattak a párt képviselőcsoportjának tagjaihoz, és a fideszes kormányzati szereplőkhöz is.

A Hungária Értékpapír március 5-án, a Quaestor-cégcsoport pedig március 9-én dőlt be: ezeken a napokon rendelték ki az MNB-s felügyeleti biztosokat.

A kormánypárti pletykákról akkoriban szintén értesülő hvg.hu meg is kereste a Quaestort, ám akkor még kemény jogi retorziókkal fenyegették őket a cég képviselői.

Ugyanebben az időben dönthetett úgy a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó Nemzeti Kereskedőház, hogy kiveszi a pénzt a Quaestorból. És ekkor utasíthatta Orbán Viktor, mint állítja, a minisztériumokat, hogy minden pénzt vegyenek ki úgy általában a brókercégekből.

Hogy mi a gond azzal, hogy a kormány olyan cégekre bízza az állami vagyont, amelyek 150 milliárd forintos pilótajátékot szerveznek, és még bennfentes kereskedés-gyanúsan is hoznak befektetési döntéseket, itt írtunk bővebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.