Picasso, Warhol, Renoir a korrupcióval gyanúsított román expénzügyminiszter lakásán

MŰVÉSZET
2015 március 27., 18:46
comments 127

A román hatóságok 101 festményt, köztük

Pablo Picasso, Andy Warhol és August Renoir műveit foglalták le a korrupcióval gyanúsított volt pénzügyminisztertől, Darius Valcovtól.

A volt slatinai polgármester és hozzá közelálló személyek bukaresti és vidéki ingatlanjaiban tartott házkutatások során romániai festők alkotásai mellett három Picassót - két metszetet és egy szénrajzot -, egy Renoirt és több Warhol-művet foglaltak le. A jelentősebb román alkotók közül mások mellett Nicolae Grigorescu és Corneliu Baba művei találhatók meg a lefoglalt festmények között.

A korrupcióellenes ügyészség gyanúja szerint a két hete lemondásra kényszerült politikus műkereskedők segítségével, kenőpénzből vásárolta a műalkotásokat. A képek értékét jelenleg múzeumi szakértők becsülik fel.

Az ügyészség pénteki közleménye szerint nem kizárt, hogy a festményeket kiállításon teszik közszemlére,

míg véget nem ér az exminiszter elleni büntetőeljárás, és amíg nem rendeződik tulajdonjoguk.

Valcovot azzal gyanúsítják, hogy 2010 és 2013 között, Slatina város polgármestereként összesen 2 millió euró kenőpénzt fogadott el egy vállalkozótól. Cserében közbenjárt, hogy az illető cége kapjon meg több önkormányzati szerződést Slatinában, illetve egyéb dél-romániai városokban.

A volt miniszter jelenleg házi őrizetben van. Pénteken ismét kihallgatták, miután több, hozzá közel álló személynél olyan festményeket találtak, amelyek az ügyészség szerint valójában a miniszter tulajdonában vannak. Ezeket a képeket az ügyészek szerint Valcov a kenőpénzből vásárolta, és

az volt a szándéka, hogy magángalériát nyit Bukarestben.

(via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt