Magyarország is csatlakozik a kínai Világbankhoz

Tbg
gazdaság
2015 április 01., 18:43
comments 112

Magyarország is felvételét kéri az AIIB-be, azaz a kínaiak által gründolt, az amerikai dominanciájú Világbank és Ázsiai Fejlesztési Bank konkurenciájának tekintett, kínai hátterű Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankba.

photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karim Maszimov kazah kormányfő tárgyal Asztanában, Kazahsztán fővárosában 2015. április 1-jén. Orbán Viktor háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Asztanában. (2015. április 1.)
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Kobza Miklós

Orbán Viktor erről szerdán beszélt Kazahsztánban.

"Követni fogjuk Kazahsztán példáját"

- fogalmazott Orbán a Reuters szerint.

Az AIIB az első Kína által kezdeményezett multilaterális pénzügyi szervezet, amelynek alapítói között többségben vannak a feltörekvő gazdaságok, írja az MTI.

Az alapítás határideje szerdán járt le, Magyarország mellett olyan európai országok is csatlakoztak az AIIB-hez, mint Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Svájc vagy Olaszország. A világ országai közül 47 ország csatlakozott így pl. Ausztrália is, míg az Egyesült Államok és a vele szövetséges Japán nem.

Az intézmény célja, hogy a feltörekvő ázsiai országok infrastruktúra-fejlesztésének tőkeigényét kielégítse, hitelhez juttassa a fejlődő gazdaságokat.

Az AIIB előkészítő bizottsága a kínai pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a harmadik ülésén van túl, a bank akár már idén év végén elkezdheti működését, írja az MTI. (Reuters/MTI)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.