Szóban, telefonon utasította a Quaestort a külügy, hogy utalják a pénzt

bűnügy
2015 április 01., 04:28

Skultéti Vilmos, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) első vezetője írta alá azt a papírt 2013 március 28-án, ami lehetővé tette, hogy az akkor még az NGM alá tartozó cég a Quaestornál tartsa a pénzét. Másnap, március 29-én már át is utalták a pénzt, nagyjából 3-6 milliárd forintot, amiből államkötvényeket vett a most 150 milliárd forintos pilótajátékba keveredett cég – értesült az Index.

Az MNKH akkoriban még alig létezett, Skultéti egy gmailes címről levelezett. Az Index szerint Varga Mihály nem vett részt a döntés előkészületében, és az MNKH Quaestoros pénzügyi együttműködése "zavartalan volt", mindig időben utalták a kamatokat.

Az Index szerint nem volt ritka, hogy az MNKH politikai nyomásra választotta ki partnereit, például a Quaestor által üzemeltett moszkvai és iszambuli kereskedőházak esetében.

Az MNKH felsővezetői az Index szerint állítólagosan "megdöbbentek a dolgon", hogy pénzt kaptak vissza állampapírok helyett, hiszen a pénz kivonására, a vegyes (rövidebb-hosszabb) futamidejű állampapírportfólió eladására csak a cég vezére, Kerekes György adhatott volna utasítást. Ráadásul csak írásban, a tulajdonosi közgyűlés hozzájárulása mellett.

Az Index szerint viszont nem történt ilyen, a külügy részéről szóban, telefonon adhatták ki az utasítást a Quaestornak a pénz kiutalására; vélhetően Magyar Levente államtitkár adta a jelzést. A március 5-én többek között a Magyar Államkincstártól is kértek ajánlatot a számlavezetésre.

(Index.)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.