Szóban, telefonon utasította a Quaestort a külügy, hogy utalják a pénzt

bűnügy
2015 április 1., 4:28
comments 88

Skultéti Vilmos, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) első vezetője írta alá azt a papírt 2013 március 28-án, ami lehetővé tette, hogy az akkor még az NGM alá tartozó cég a Quaestornál tartsa a pénzét. Másnap, március 29-én már át is utalták a pénzt, nagyjából 3-6 milliárd forintot, amiből államkötvényeket vett a most 150 milliárd forintos pilótajátékba keveredett cég – értesült az Index.

Az MNKH akkoriban még alig létezett, Skultéti egy gmailes címről levelezett. Az Index szerint Varga Mihály nem vett részt a döntés előkészületében, és az MNKH Quaestoros pénzügyi együttműködése "zavartalan volt", mindig időben utalták a kamatokat.

Az Index szerint nem volt ritka, hogy az MNKH politikai nyomásra választotta ki partnereit, például a Quaestor által üzemeltett moszkvai és iszambuli kereskedőházak esetében.

Az MNKH felsővezetői az Index szerint állítólagosan "megdöbbentek a dolgon", hogy pénzt kaptak vissza állampapírok helyett, hiszen a pénz kivonására, a vegyes (rövidebb-hosszabb) futamidejű állampapírportfólió eladására csak a cég vezére, Kerekes György adhatott volna utasítást. Ráadásul csak írásban, a tulajdonosi közgyűlés hozzájárulása mellett.

Az Index szerint viszont nem történt ilyen, a külügy részéről szóban, telefonon adhatták ki az utasítást a Quaestornak a pénz kiutalására; vélhetően Magyar Levente államtitkár adta a jelzést. A március 5-én többek között a Magyar Államkincstártól is kértek ajánlatot a számlavezetésre.

(Index.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt