Ez a durva, nem a netadó - A fél országban nincs rtl.hu és közmédia-stream

Egy napja azokban a háztartásokban, ahol a UPC szolgáltatja a netet, nem jön be sem az RTL Klub, sem az MTVA honlapja, illetve streamje (videoadása).

A UPC eddig csak ennyit közölt:

"A leírt problémát az Externet és hálózatunk közötti probléma okozza. Kollegáink felvették az illetékes csoporttal a kapcsolatot, annak javítása folyamatban van. A hiba elhárításáig türelmeteket szeretnénk kérni."

Ugyanakkor ezen a fórumon, ahol úgy tűnik, bennfentesek és hozzáértők is megfordulnak, az olvasható:

"UPC aprilis 1tol kezdodoen nem cserel Externettel forgalmat BIXen (nem, ez nem trefa), igy tranzit iranyban menne a forgalom a ket ceg kozt, ami ugy tunik, Externet/RTLnek mar nem eri meg."

Azaz, a problémát az okozza, hogy a UPC hálózatához nem jut el, vagy csak lassan az RTL és az MTVA honlapjainak (szervereinek) adatforgalma.

Ennek oka a fórum szerint az lehet, hogy a UPC nincs rajta a nagy magyar gerinchálózaton, a BIX-en, amin viszont ott van az Externet és a Dinanet, amely az RTL és az MTVA adatszolgáltatója.

A UPC a BIX-hez anyavállalatának forgalmazóján keresztül kapcsoldóik, a Liberty Globalon keresztül. A BIX-en belül a szolgáltatók egy része között az adatcsere ingyenes vagy kedvezményes alapon megy, de a Liberty Global az A kategóriába esik, ami azt jelenti, hogy nincsen kötelezve az ingyenes adatcserére.

A fórumon az egyik hozzászóló tudnivéli, hogy a Liberty Global "2015 április 1-én kb 0:30 körül lekapcsolta a BIX-es forgalom kicserélést az ExterNet-tel", azaz a UPC-hez az Externet által kiszolgált adatok csak a magyar gerinchálózat kikerülésével - azaz rettenetesen lassan - jutnak célhoz.

Ez pedig az utóbbi időkben sokat emlegetett, de kissé nehezen érthető netsemlegesség megsérülésének első, Magyarországon érezhető eseménye (!): a szolgáltatók eddig kölcsönösen cserélgették egymás közt az adatokat, ám a piaci verseny élesedett.

"UPC jelentosen megdragitotta az adat hozzajuk eljuttatasanak koltseget, ezert most nem elerhetoek ezek a streaming kontentek. Ahogy UPCnek 'jogaban all' ilyet lepni, ugy a masik felnek is, nincs ezzel semmi baj, epp a vadkapitalizmus harcainak egyik csatajat szemlelhetjuk kozelrol. :)"

- írja az egyik hozzászóló.

A netsemlessegéről itt olvashat részletesebben, de reméljük, már tiszta mindenkinek, hogy mennyire is fontos ez a megjegyezhetetlenül bonyolult dolog.

(via Cink)