Miskolc polgármestere szerint a városában nincs szükség arra, hogy meleg ételt osszanak az éhező gyerekeknek

POLITIKA
2015 április 04., 11:05
comments 439

"Noha nagyra értékelem tevékenységüket, nem tartom szerencsésnek, hogy tervezett élelmiszer osztásuk helyszínéül esetleg városunkat válasszák"

- írta Kriza Ákos, Mikolc polgármestere a Gyermekétkeztetési Alapítvány megkeresésére. Az alapítvány országos akciót indítana, amiben több településen egy alkalommal meleg ebédet osztanának az éhező gyerekeknek, hogy hétvégén és a szünidőben is jusson meleg ebéd nekik. 

Így keresték meg Miskolc polgármesterét is. Kriza azonban a Népszava birtokába került levél szerint elhajtotta az alapítványt.

A polgármester azt írta, hogy "természetesen nem áldozatos tevékenységük, hanem az azzal járó sajtóérdeklődésnek és közfigyelemnek a Miskolcra irányulása vet fel bennem kétségeket".

Kriza szerint Miskolcon "az elmúlt önkormányzati ciklusban komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a gyermekek étkeztetésére, - különös tekintettel a leginkább rászorultakéra - minél hatékonyabb, átfogó megoldást találjanak". Az óvódákban ingyenes az étkezés, az iskolákban a rászorulóknak szintén ingyenes, vagy kedvezményeket adnak. És a családsegítő szolgálat munkatársaival együttműködve is mindent megpróbálnak megtenni mindent azért, hogy "ne egyszeri, akciós jelleggel, hanem rendszeres és tudatos odafigyeléssel tegyünk a szegénység, a gyermekéhezés ellen!"

Kriza azzal fejezni be a levelét, hogy

"Ezen túlmenően Miskolc a fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni.

Mindezek alapján kérem, hogy jótékonysági akciójuk helyszínéül más, elmaradottabb, saját helyzetén javítani és a figyelem középpontjába másként bekerülni nem képes településre essen a választásuk!"

Kriza elutasításáról a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke, Király Gábor a Népszavának azt nyilatkozta:

"A magam egyszerű agyával képtelen vagyok felfogni, hogy pusztán a hamis látszat megőrzése érdekében becsületes politikus ilyet tegyen".

Miskolcon 2013-ban, szintén Kriza alatt még nem volt ekkora jólét. Akkor a Magyarországi Evangélikus Egyház osztott 800 adag ételt a rászorulóknak, Kriza maga is beállt a merőkanállal az ételosztók közé.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.