Mínusz 316-os gólarány, egy csaló csapatánál, a mi pénzünkből

sport
2015 április 05., 17:06
comments 253

Nagyon érdekeset posztolt a Futballsznob blog a fociban felhasznált taopénzek körül megnyilvánuló eszetlen pazarlásról. A bejegyzés az MLSZ (a magyar labdarúgó szövetség, elnök: Csányi Sándor) által elfogadott sportfejlesztési programok dokumentumait nézte át, és végigköveti az egyik csapat, a Fortress Felsőtárkány körüli eseményeket.

(A tao a társasági nyereségadó, amiből 2011 óta egészen jelentős összeget írhatnak le a cégek, ha azt sportegyesületeknek utalják át. A kormánypárt környékén azóta is vitatják, hogy ez közpénzből nyújtott támogatás lenne, pedig hát elég egyértelműen az.)

A csaló és a nagyratörő falusi focicsapat

Felsőtárkány egy 3509 lakosú falu Heves megyében. Korábban, 2012 második felében azzal keltett feltűnést a harmadosztályú csapat, hogy odaigazolt edzőnek Détári Döme egykori válogatott edző és világválogatott játékos, a csapatba pedig számos korábbi NB I-es játékos. Akkor úgy tűnt, hogy a falusi csapat nagy lendülettel megcélozhatja a másodosztályt, igaz, ez végül nem jött be.

fortress

A csapat névadó szponzora, a Fortress a Quaestor előtt minden idők legnagyobb magyar piramisjátéka volt, nagyjából kétezer embertől vettek fel illegálisan nagyjából tízmilliárd forintot, nevetséges hozamígéretekkel. Még az Indexnél volt lehetőségem hosszabban írni róluk: itt, itt és itt. A piramisjáték vezetője, a most előzetes letartóztatásban lévő Szabó-Forrai Zsolt a felsőtárkányi Bambara hotelben üdült állítólag, amikor megtetszett neki a falu, és elkezdte tolni őket pénzzel, bár a legtöbb ígéretéből nem lett semmi. (Korábban a Körmend kosárcsapatánál már eljátszotta ugyanezt, ott 150 milliós mínuszt hagyott a kasszában.)

(Úgy látszik, minden piramisjátékos csaló talál magának egy magához illő csapatot. Kiss Sándor, a Cívis Globál szervezője az Ebes FC-t pénzelte, a Quaestoros Tarsoly Csaba pedig nagyban játszott, ő az ETO pénznyelőjébe öntötte a pénzt, mintha nem lenne másnap.)

Az MNB egyébként 2013 végén jelezte, hogy a Fortress egy gyanús cég, 2014 februárban pedig eltiltotta bármiféle pénzügyi tevékenységtől. A szövevényes bűnügyet 2014 augusztusban mutatták be a nyilvánosság előtt. (Szabó-Forrai azóta a börtönben van, de a csapat talán megszokásból, de megtartotta a nevét.)

Ez azért érdekes, mert az MLSZ akkor engedélyezte a felsőtárkányi sportfejlesztési programot, amikor már bőven lehetett tudni, hogy a Fortress nagyon rosszban sántikál. Mi volt ebben a sportfejlesztési programban? Például egy tökéletesen felesleges öltözőbővítés:

  • A 2011-ben és 2012-ben megnyert tao-pályázatokból százmilliós támogatással újították fel a pályát, és építettek új öltözőépületet.
  • Ezt 2013 októberében át is adták.
  • De ekkor már meg is nyerték az MLSZ engedélyét az öltözőépület kibővítésére, 32 millió forintból (ebből 22 millió volt a tao-pénz).
  • 2014 augusztusában 1,7 millió forintért rendeltek öltözőpadokat a kibővített öltözőbe, pedig ilyen padból harmincezerért már normális minőségűeket lehet venni.
  • A Felsőtárkány 8 csapatában ekkor összesen 162-en játszottak – ehhez képest az öltözőben két és félszer ennyi ember elférne egyszerre.

Ráadásul az MLSZ úgy tűnik nem csak a csapatok gazdasági hátterét nem ellenőrzi egyáltalán, hanem az utánpótlás minősége is teljesen másodlagos a támogatások odaítélésekor: a Felsőtárkány csapatai például szinte minden utánpótlás-korosztályban az utolsó helyen voltak, amikor a támogatást jóváhagyták.

Kaptak egyébként mást is a 2014-es támogatási program alapján:

  • lelátó: 18,5 millió a tao-ból (+7,9 millió önrész)
  • hangosítás: 2,7 millió (+1,15),
  • pályahengergép: 2,99 millió (+1,2),
  • korlát és játékoskijáró: 2,82 millió (+1,18)
  • fűnyíró traktor: 2,2 millió (+0,94),
  • mosó-szárítógépek: 0,88 millió (+0,37 m. ö.).

Mindez közpénz, csak a tavalyi éves támogatási programból, amit egy csaló tulajdonában álló, harmadosztálybeli falusi csapat kapott.

Idén 76 meccsből 72-n kikaptak a Felsőtárkány nagypályás csapatai. De tavaly volt olyan utánpótlás-korosztály, amelyik

mínusz 316-os gólaránnyal

fejezte be a bajnokságot.

A tao-támogatások önrészei szempontjából fontos lehet, hogy Felsőtárkánynak 30 millió forintos adósságát engedték el 2012-ben.

Akármerre nézünk, mindenhol ez megy

A cikkben egészen szuper példák is vannak az eszelős pénzköltésre más csapatoknál is:

  • Rábapodrány megye kettes csapatában állítólagosan 50 ezer forintért vettek 10 csomag bemelegítő krémet (miközben a legnagyobb kiszerelésű Ben Gay 1214 forint a patikában), de vettek kétezer forintért olyan jelzőmezt, amit 800 forint alatt is meg lehet kapni.
  • Cibakháza egyetlen utánpótláscsapata 40 darab 3500 forintos fürdőlepedőt vásárolt (IKEA-ban 100x150 centis méretben 1690 forintért megvásárolható), de az utánpótláscsapat 2,3 milliót költ egy főállású gondnokra, aki napi nyolc órában dolgozik, miközben a fiatalok egész héten 12 órát edzenek.
  • Semjénháza a megyei elsőben 6 darab 30 ezer forintos labdát vett, egy osztállyal lejjebb pedig Szarvaskenden vettek 33 ezer forintért labdákat, miközben máshol megoldják 6-8 ezerből.
  • L-IT SZEAC 1,7 millióért vett Polar mérőrendszert, miközben a boltban pont félmillióval olcsóbb.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.