Ha akarja, az amerikai kormány láthatja a faszodról készült fotóidat

2015 április 6., hétfő 14:13
222

A nagyon népszerű – bár szerintem idegesítően állandóan üvöltő – John Oliver brit-amerikai humorista Moszkvába repült, hogy a Last Week Tonight című műsorához interjút készítsen az Oroszország vendégszeretetét élvező amerikai leleplezőjével (mármint whistleblowerével), Edward Snowdennel, aki 2013 júniusa óta él Oroszországban. (A róla készült dokumentumfilmről itt írtunk.)

Szabadságjogokról és az amerikai kormány magánadatokhoz való viszonyáról beszélgettek, amikor Oliver felmutatott egy amerikai zászlócskákból varrt faszt, arról érdeklődve, hogy az amerikai kormány szűri-e a péniszekről készített mobilos képeket. Több utca emberét is bevágtak, akik a meztelen fotóikkal való zsarolástól tartottak (bár arról fogalmuk sem volt, kicsoda Edward Snowden).

edward snowden john oliver moszkva

Snowden szerint az amerikai kormánynak nincsen olyan programja, ami erre utazna, de ez nem jelenti azt, hogy ha akarná, nem nézhetné meg a személyes, intim fotóidat, hiszen az NSA még mindig begyűjti az összes mobilforgalmat, beleértve a fotókat is.

Oliver, aki inkább poénokat durrogtat, mint érdekes kérdéseket tesz fel, azért egy-két kemény kérdést is feltett, például hogy hogy lehet éppen Moszkvában bujkálni, vagy hogy hogyan szivárogtathatott ki Snowden olyan érzékeny információkat is, amiket el sem olvasott. A válasz szerint az újságírás ilyen, néha becsúsznak hibák, de egy szabad embertől nem lehet elvenni ennek a felelősségét.

A félórás adással Oliver érdemi vitát akart kezdeni az amerikai kormány megfigyelési programjairól, ugyanis június 1-én lesz a határideje az ezeket szabályozó (azaz engedélyező) Patriot Act meghosszabbításának. Itt a teljes videó:

(Mashable)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt