Szorul a hurok: Basescu beszólt a román korrupcióellenes ügyészségnek

külföld
2015 április 06., 18:03
comments 32

Traian Basescu korábbi román államfő élesen bírálta hétfőn este Románia korrupcióellenes ügyészségét, ami szerinte visszaéléseket követ el a gyakori előzetes letartóztatásba helyezésekkel, és szorgalmazta az ügyészek és a bírák felelősségre vonásának lehetővé tételét.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) létrehozásában elnöki mandátuma idején oroszlánrészt vállaló Basescu egy televíziós interjúban elmondta, hogy a tavaly novemberben véget ért mandátuma után téves útra került a DNA, ami feljelentések miatt egyre több személyt vesz őrizetbe, és ezzel megfosztja a gyanúsítottakat a védekezés lehetőségétől. Basescu kifogásolta, hogy a feljelentések szinte bizonyítékerejűvé váltak, és szorgalmazta az ügyészek és bírák felelősségre vonhatóságát.

Az utóbbi hónapokban több Basescuhoz közel álló személy került az ügyészek látókörébe, így például Elenea Udrea volt regionális fejlesztési miniszter és Radu Pricop ügyvéd, a volt államelnök veje. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.