Semjén egy olyan civilt hozott fel példaként a vasárnapi zárva tartás támogatójaként, aki valójában KDNP-s

POLITIKA
2015 április 08., 09:31
comments 396

Interjút készített a Mandiner Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével. Ebből idéznénk most egy kérdést és egy választ:

Mandiner: Nem vettük észre, hogy munkavállalók tömegei vagy szakszervezetek követelték volna itthon az intézkedést. Egy világnézeti párt, önök tudták jobban helyettük, mi a jó nekik.

Semjén: Óriási tévedés. Például a Frivaldszky Gáspár vezette civil szervezet itthon képviseli évtizedek óta a szabad vasárnapot, de nemzetközi mozgalom is szerveződött már e köré. Számos szakszervezettel beszéltünk, akik támogatták.

Ő a Semjén által említett Frivaldszky Gáspár (képek: nava.hu):

frivaldszky2

frivaldszky3
frivaldszky

Még a munkahelye is a KDNP volt, és a KDNP Szabad Vasárnap kampányának koordinátoraként is dolgozott:

photo_camera 2009-ben a Fidesz-KDNP Európai Parlament jelöltjének életrajza. Forrás: valasztas.hu

Itt mozog is:

Semjén még azt is mondja, hogy a családi vasárnap célja megvalósul azzal, hogy csak a családi boltok nyithatnak ki vasárnap, mert

A család a családi boltban együtt van vasárnap.

Szerinte a többség idővel támogatni fogja a boltbezárásokat, és elbocsátások sem lesznek.

Semjén személyes szenvedélye, a vadászat nem tartozik a vasárnapi tilalom alá. Mert a KDNP-elnök szerint az nemhogy munka, hanem szabadidős tevékenység, és éppen a szabad vasárnap adja meg a lehetőséget, hogy az ember a vadászattal is kikapcsolódhasson.

Mandiner: Ha megeszem a rántott húst, hogy életben maradjak, az azért más, mint amikor ön lelövi a szalonkát, s pusztán szórakozásból öl.

Semjén: Csak a pontosság kedvéért, a vadászat nem szórakozás, hanem szenvedély. Az ember antropológiai természetéből következik. Ahogy a szerelem. Az Úristen az embert ide helyezte, ebbe a világba, mintegy kertbe, hogy kertészként gondozza azt. Két tévedést lehet elkövetni ezzel a feladattal kapcsolatban. Az ipari lobbi lebetonozná az egész kertet. Ez az egyik. A másik véglet meg hagyná, hogy elvadult dzsumbuj legyen a kert. A küldetésünk az, hogy műveljük, hogy virágzó kertet hozzunk létre. Ahhoz viszont kellenek szerszámok. A vadász kezében a fegyver pontosan az, ami a kertész kezében a metszőolló. A vaddisznóknál minden koca ellik évente öt malacot. Ha az összes disznó megmaradna, úgy néhány év alatt tönkretennék az erdőt, a vetéseket, az élőhelyet, így elpusztítanák azt, s ezzel magukat is. Ma már nincsenek nagy ragadozók, a természet rendjét tehát csak a fenntartható vadászat képes biztosítani.

Mandiner: Az előbb ismerte el, hogy szenvedélyről van szó.

Semjén: Persze. A sportvadászat szenvedély, amely nagyon mélyen gyökerezik az ember antropológiájában. Mindenkinek az őse vadászott. Az öné is. Természetes, hogy benne van az emberben ez az ösztön.

Semjénnek van egy rossz híre is az állatok számára: szemben azzal, amit a pápa állít (vagy nem állít), az állatok nem jutnak a mennybe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.