Gyorsan menjünk innen, mert ez itt nagyon durva!

Budapest
2015 április 09., 08:05
comments 593

„Na jó, gyorsan menjünk innen, mert ez itt nagyon nagyon durva.”

Ezt mondta a Greenpeace vegyész-szakértője, Simon Gergely, miután nyikorogva kinyílt a már növényzettel dúsan benőtt Budapesti Vegyiművek veszélyeshulladék-tárolójának kapuja. És ez egyáltalán nem tűnt egy aktivista túlbuzgó hangulatkeltésének. Amit Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál, a szétmálló hatalmas ipari területen láttunk és szagoltunk, az alapján egyáltalán nem biztonságos az Illatos úton és környékén élni vagy dolgozni. 2000 tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladékot tárolnak szétrohadt, sokszor szétdurrant hordókban a szabad ég alatt. Az egész terület egy nagy bűzölgő kondér, amiben gyúlékony és mérgező anyagok keverednek. Ráadásul ez a gigantikus kondér lyukas és fedetlen, ezért az anyagok egy része folyamatosan szivárog a talajba és a talajvízbe, a szél pedig szabadon fújja szét a fedetlen hordókból a mérgeket.

illatos3

„Egy tűzeset beláthatatlan következményekkel járna. A szennyezés jól láthatóan kijutott a környezetbe, amit a korábbi évek talajvíz-vizsgálati eredményei is megerősítenek. A területen a lakosság védelme érdekében azonnali beavatkozásra van szükség.” Greenpeace

illatos8

A helyzet elképesztő súlyosságát és szinte komikus kezelését jól mutatja az alábbi, 2011-es részlet a környezetvédelmi felügyelet határozatából:

„A Felügyelőség legutóbb 2011. augusztus 3. és 2011. augusztus 23. napján tartott helyszíni ellenőrzést a telepen, ahol rögzítésre került, hogy a szabadban tárolt hulladékokat és vegyi anyagokat a nagy melegek idején folyamatosan locsolják, hogy az esetleges tüzet, robbanást megakadályozzák. Tekintettel arra, hogy a fenti, sérült göngyölegű anyagok tárolása műszaki védelem nélkül történik, a locsolással a szennyező anyagokat gyakorlatilag közvetlenül bemossák a már egyébként is szennyezett talajba, talajvízbe.” (Közép-duna völgyi környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség)

illatos4

Baranyi Krisztina,  IX. kerületi önkormányzati képviselő (EGYÜTT) a telep bejárása után a volt Vegyiművek területén zajló drasztikus mértékű és hatású, évek óta folyamatosan tartó környezetkárosítások miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Katasztrófa

Sokunkban él hamis biztonságérzet, hiába történt meg például a vörösiszap-katasztrófa. Azt képzeljük, hogy több ezer tonna veszélyes, tűzveszélyes anyagra nagyon gondosan és alaposan odafigyelnek a szakemberek és a hatóságok. Az eszébe sem jut senkinek, hogy 2000 tonna veszélyes anyag gyakorlatilag szabadon úszik szét és mérgez Budapest belterületén. Pedig itt nem arról van szó, hogy fennáll a veszélye a környezetkárosodásnak, nem is csak arról, hogy totálisan szabálytalanul tárolják a veszélyes hulladékot, hanem arról, hogy az Illatos úton már katasztrófahelyzet van, és a szakértők szerint most azonnal cselekedni kell.

illatos1

És azt is érdemes észben tartani, hogy 1992-ben történt már itt egy nagy vegyi robbanás:

1992. január 9-én a három robbanásban huszonegyen sérültek meg. Akkor egy mononitráló reaktor, egy 2000 literes hulladékgyűjtő tartály, és egy 500 literes vizesmosó-reaktor robbant fel.

Amit egyik percben megtisztítanak, az a következőben újra beszennyeződik

illatos5

A Budapesti Vegyiművek Zrt. Magyarország egyik legrégebben alapított gyára, 1876 óta 130 éven keresztül működött. A céget 2008-ban felszámolták. A felszámoló cég pedig tehetetlenül, hozzáértés nélkül ül az időzített bombán.

illatos7

Európai uniós pénzből 2005-ben a Hídépítő Zrt. és alvállalkozói 1,4 milliárdból elkezdték a talajvíz megtisztítását, de közben a szivárgó anyagokat senki nem szállította el. Erre az EU nem is ad pénzt. Miért is adna? Ez a Vegyiművek feladata lett volna. Így, ami vizet és talajt megtisztítottak, abba rögtön folyt is bele az újabb vegyi anyag. És ez így megy legalább hat éve. Mostanra az EU-s szerződést megszegve már a talaj tisztításával is leálltak. A Hídépítő és alvállalkozói, akik a tisztításért felelnének, már azt sem vizsgálják, hogy a környezet, a levegő, a víz jelenleg mennyire szennyezett. Az EU-s pénz teljesen haszontalanul szállt el a semmibe, és újabbra nincs is kilátás. A több mint 100 szivattyút, — amik a földből kiszívták a vizet és a tisztítószerkezetbe továbbították— egyszerűen ellopták. Ami azért is aggasztó, mert ezek szerint elég egyszerűen be lehet jutni a veszélyes és gyúlékony anyagokkal teli területre. Erre utal a sok lekapart azbesztszigetelés is, amiket valószínűleg színesfémekről kaparhattak le a tolvajok.

illatos6

Patt

A felszámolt Vegyiműveket a hatóság már többször megbírságolta, mert nem szünteti meg a területen a környezetszennyező állapotokat. A felszámoló cég embere, Varjú Attila azt mondja, hogy a bírságok sorban landolnak a fiókban. Fizetni nem tudnak, és az áldatlan állapotok felszámolására végképp nincs lehetőségük. Két út volna, de valójában egy sincs. Az egyik, hogy az állam a zsebébe nyúl, kivesz onnan jó pár milliárdot, és megszünteti a katasztrófahelyzetet. Erre kicsi az esély, hiszen aránylag rendszeresen járnak a telepre pártoktól, önkormányzatoktól, a minisztériumokból (főleg kampányidőszakban), de még soha nem történt semmi. Mindenki az EU-s pénzre számít, de most már világos, hogy hiába.

illatos2

A másik lehetőség az volna, ha valaki felvásárolná az értékes ipari területet. A terület megtisztítását a vevőnek vállalnia kéne, amit a felszámoló beszámítana. Tehát a 11 hektáros terület ára önmagában nem volna magas. Csakhogy mivel a telep és környéke fokozottan veszélyes, az állam nem engedélyezi a terület árusítását. Patthelyzet van.

illatos9

Néhány beazonosított anyag és kockázatai

A telepvezető Harkály József már 47 éve dolgozik itt. Tőle próbáltuk megtudni, hogy az ott tárolt anyagok okoztak-e bármilyen egészségügyi problémát. A telepvezető szerint ennek feszegetése értelmetlen múltba révedés csupán. És egyébként is ezek személyes adatok, amiket nem adhat ki. Szerinte a jövővel, a probléma megoldásával kellene foglalkozni.

A területen sok hordóban jelöletlen vagy ismeretlen anyagokat is tárolnak. Simon Gergelynek, a Greenpeace vegyészének sikerült azonosítania párat a szabálytalanul tárolt vegyi anyagok közül:

phosphorus oxychlorideMérgező anyag. A levegővel érintkezve, a levegő nedvességtartalmával reagál, és maró, mérgező sósavgáz valamint foszforsav keletkezik belőle.

benzo-trifluorid - Növényvédőszer (Trifluralin) alapanyaga. Belélegezve, lenyelve veszélyes, mérgező. Idegrendszer-, máj-, vesekárosodást okoz. Közepesen tűzveszélyes, magasabb hőmérsékleten bomlik.

izopropanol  - Oldószer, vegyipari alapanyag, erősen tűzveszélyes. Belélegezve, lenyelve mérgező.  Az izopropanol és bomlásterméke az aceton a központi idegrendszert károsíthatja.

DNBS – 4-klór-3,5-dinitro-benzoesav - Trifluralin gyártás mellékterméke -  A DNBS pora, gőze veszélyt jelent a levegőre és az emberi egészségre, robbanásveszélyes, irritatív, szembe kerülve súlyos károsodást okoz, belélegezve káros.

4-aminó BTF (benzo-trifluorid)  - Irritatív. Lenyelve mérgező, bőrön át felszívódik, irritálja a szemet, légutakat, a bőrt és a nyálkahártyákat. Gyúlékony mind a folyadék, mind a gőze.

NH3 – ammónia gázpalack. Mérgező, korrozív, környezetre veszélyes gáz.

illatos10

Az az állapot, ami a volt Vegyiművek területén évek óta van, az a környezet és a budapestiek ellen elkövetett bűncselekmény, de egyelőre se valódi felelős, se megoldás nincs a kialakult katasztrófahelyzetre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.